Hulp bij psychische klachten
Met welke psychische klachten kan je hulp vragen? Dat is soms nog niet zo makkelijk om voor jezelf helder te krijgen. Hieronder volgt een opsomming van psychische klachten waar je therapie voor kan krijgen, wellicht herken je klachten uit:
Angstklachten, Fobie, Paniekaanvallen
Angstklachten kenmerken zich door angstgevoelens, onrust en soms krijgen mensen paniekaanvallen als de stress toeneemt. Er zijn verschillende soorten angstklachten. Angst kan zich uiten in fobie klachten, algemene onrust of paniekgevoelens, vaak zie je ook slaapproblemen. Bij angstklachten komt het er op neer dat je controle verlies ervaart. De angst neemt het over en je loopt op emotioneel vlak vast.
Angstklachten kunnen gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren en worden op den duur erger als je er niets aan doet. De angst breidt zich steeds meer uit op meerdere levensgebieden zoals werk, gezondheid, sociale contacten en relaties. Je kan er fysiek ook last van krijgen waarbij je het benauwd hebt of hartkloppingen krijgt of duizelig wordt. Uiteindelijk durf je steeds minder en raak je steeds meer de controle over jezelf en je leven kwijt. Zie voor meer informatie over angst.
Hulp bij angstklachten
Bij angst werken we met CGT cognitieve gedragstherapie alsmede met interventies uit de ACT acceptance & commitment therapie en indien nodig met EMDR of Brainspotting.
Stressklachten, overspannenheid en burn-out
Als je last hebt van stressklachten merk je een voortdurende onrust in je lichaam en psyche. Je krijgt vaak je gedachten niet meer rustig en het lijkt soms alsof ze maar blijven malen. Je kan niet meer goed ontspannen en je raakt vermoeid. Je kan last hebben van hartkloppingen, slaapproblemen, benauwdheid, duizeligheid, trillen, transpireren en vaak merk je aan het gedrag van iemand met stress dat er snel sprake is van overprikkeling en prikkelbaarheid. Dit leidt dan vaak tot problemen in de relatie met partner en kinderen. Je snauwt makkelijker of kan minder van ze hebben. Ook zie je vaak concentratie en geheugenproblemen ontstaan.
Afhankelijk van de aard en ernst van de stressklachten is het herstel en de hersteltijd verschillend. Tijdige hulp bij stress is belangrijk omdat daarmee erger nl. de volledige burn-out wordt voorkomen. Stress kan worden veroorzaakt door werk maar ook door andere omstandigheden zoals langdurige mantelzorg moeten verlenen, verhuizingen, veel veranderingen in je leven die moeizaam gaan, pestproblemen, gedwongen ontslag, rouw of verliessituaties, angst, onzekerheid, gezondheidsproblemen.
Kijk voor meer informatie over stress
Hulp bij Stressklachten
Praktijk Minerva biedt een goed werkende stressbehandeling waarbij je lichaam, psyche en zenuwstelsel weer tot rust kunnen komen en waarbij je stapsgewijs weer beter wordt. Dit werkt met methodieken vanuit de ACT acceptance & commitment therapie en via een speciaal stressmanagement programma.
Wat is Trauma of PTSS?
Trauma of PTSS (post traumatisch stress syndroom) ontstaat vaak na een heftige gebeurtenis of meerdere heftige gebeurtenissen. Het kan een eenmalig schokeffect hebben gehad, denk aan een ongeval, heftig verlies, ziekte etc. (enkelvoudig trauma) maar het kan ook trauma zijn van langdurige aard. Denk hierbij aan seksueel misbruik, huiselijk geweld, kindermishandeling, oorlogstrauma. Dat laatste noemen we dan complex trauma.
Bij traumaklachten zie je langdurige problemen met angst, stress en onrust, slaapproblemen, nachtmerries maar ook overprikkeling overdag. Mensen met trauma ervaren vaak 'triggers', dat wil zeggen iets wat een herinnering oproept aan het trauma maakt ze van slag. Ze kunnen dan heftige emoties laten zien die niet passen bij de huidige gebeurtenis of hun reacties zijn heftiger dan je zou verwachten. Er zijn vaak heftige stemmingswisselingen. Ook kan er sprake zijn van middelengebruik (alcohol, drugs) of andere verslavingen zoals gamen, gokken. Eetstoornissen en woede of agressie problemen komen ook nog al eens voor bij mensen met traumaklachten.
Trauma heeft een grote impact op iemands leven. Je bent niet meer degene zoals je was voor dat het trauma plaatsvond. Gelukkig kun je er vaak wel weer bovenop komen met professionele hulp.
Traumabehandeling
Ik bied traumatherapie aan m.b.t. traumagerelateerde methodieken vanuit de Polyvagaal Theorie (Stephen Porges/Deb Dana) gecombineerd met gesprekken op basis van traumatherapeutische methoden (methode Janina Fisher en counseling) in combinatie met EMDR of Brainspotting.