Cognitieve gedragstherapie (CGT) roept vaak vragen op, vooral bij mensen die overwegen om in therapie te gaan. Deze pagina beantwoordt de meest voorkomende vragen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten van een CGT-traject.


1. Hoe lang duurt een traject cognitieve gedragstherapie?

  • Antwoord: De duur van CGT hangt af van jouw specifieke klachten en doelen. Voor sommige problemen kunnen 8 sessies al voldoende zijn, terwijl andere mensen meer tijd nodig hebben. In de meeste gevallen wordt CGT als kortdurende therapie gezien, waarbij je binnen enkele maanden al een verschil kunt merken.

2. Heb ik een doorverwijzing van de huisarts nodig voor CGT?

  • Antwoord: Dit hangt af van jouw zorgverzekering en de voorwaarden die zij stellen. Voor vergoede zorg vanuit de basisverzekering heb je vaak wel een doorverwijzing van je huisarts nodig. Als je ervoor kiest om CGT zelf te betalen, is een doorverwijzing niet noodzakelijk en kun je bij mij terecht. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je vaak een deelvergoeding via je zorgverzekeraar of je kan via je werk evt. een vergoeding van je werkgever krijgen.

3. Wat zijn de kosten van CGT en wordt het vergoed?

  • Antwoord: De kosten van CGT kunnen variëren en zijn deels afhankelijk van de verzekeraar. Veel zorgverzekeraars vergoeden CGT vanuit de basisverzekering als er sprake is van een geldige verwijzing en een diagnose. Hiervoor moet je echter naar de GGZ verwezen worden en dit kan lang duren voordat je aan de beurt bent. Daarbij kan het consequenties hebben voor je Eigen Risico en voor latere verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheid verzekering. In de aanvullende polis kan je vaak een deelvergoeding krijgen voor mijn consulten. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor meer specifieke informatie.

4. Hoe vaak moet ik naar een sessie komen?

  • Antwoord: Meestal vinden sessies eens per week of per twee weken plaats, zodat je regelmatig aan je doelen kunt werken. Naarmate je vorderingen maakt, kan de frequentie worden afgebouwd, bijvoorbeeld naar eens per drie weken of eens per maand. Samen met je therapeut bepaal je wat voor jou het beste werkt.

5. Is CGT geschikt voor kinderen en jongeren?

  • Antwoord: Ja, CGT is ook geschikt voor kinderen en jongeren en kan hen helpen bij problemen zoals faalangst, pestervaringen, depressie en angststoornissen. De technieken worden aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind, zodat het goed aansluit bij hun belevingswereld. Ik behandel jongeren vanaf 16 jaar. Voor kinderen jonger dan 16 jaar dien je naar een kindertherapeut of kinderpsycholoog te gaan. Ze hebben een extra aantekening om kinderen te mogen/kunnen behandelen. (SKJ)

6. Wat gebeurt er tijdens een CGT-sessie?

  • Antwoord: Tijdens een CGT-sessie werk je samen met je therapeut aan het identificeren en uitdagen van negatieve gedachten die je gevoelens en gedrag beïnvloeden. Vaak krijg je oefeningen en opdrachten mee naar huis om zelf aan de slag te gaan met het toepassen van wat je hebt geleerd. Zo zie je het effect van de therapie ook in je dagelijkse leven.

7. Is cognitieve gedragstherapie effectief?

  • Antwoord: Ja, CGT is een van de meest onderzochte therapieën en wordt vaak aanbevolen vanwege de bewezen effectiviteit. Onderzoek laat zien dat CGT effectief kan zijn bij verschillende psychische klachten, zoals angststoornissen, depressie, en stressgerelateerde klachten. Het helpt mensen om negatieve patronen te doorbreken en biedt langdurige voordelen.

8. Wat als ik liever alleen online sessies wil volgen?

  • Antwoord: Ik bied ook online CGT aan, wat handig kan zijn als je ver weg woont of liever vanuit huis sessies volgt. Online therapie kan net zo effectief zijn als face-to-face sessies, en je hebt meestal dezelfde oefeningen en begeleiding als bij fysieke sessies.

9. Wat kan ik zelf doen tussen de sessies door?

  • Antwoord: CGT is een actieve therapie, dus je krijgt vaak opdrachten of oefeningen via een e-health portal voor thuis of op het werk. Denk aan het bijhouden van een gedachtenlogboek of het oefenen van nieuwe copingstrategieën. Door actief met de therapie aan de slag te gaan, ervaar je sneller de voordelen en merk je dat veranderingen in je gedachten en gedrag effect hebben.