Trauma kan diepe sporen achterlaten in je leven en je leven op een negatieve manier blijven beïnvloeden. Vaak voelt het alsof je brein blijft hangen in een constante staat van alertheid, alsof er altijd gevaar op de loer ligt. Een constante onrust en spanning. Dit komt omdat je brein op een bepaalde manier vastzit en trauma herinneringen niet goed kan verwerken. Tijdens traumatraining ontdekte ik dat de sleutel tot herstel ligt in het weer "online" krijgen van de cortex, het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor denken, plannen en rationeel beslissen. Het is belangrijk dat er een integratie wordt voltooid tussen verschillende breindelen om trauma goed te kunnen verwerken.

Hoe werkt je brein bij trauma?

Om te begrijpen hoe trauma werkt, is het handig om te weten hoe je brein in elkaar zit. Er zijn drie belangrijke delen die hierbij een rol spelen:

  1. De breinstam: Dit is het oudste deel van je brein en regelt je overlevingsreacties, zoals vechten, vluchten of bevriezen. Het regelt ook je ademhaling, hartslag, spijsvertering en seksualiteit.

  2. Het limbisch systeem: Dit deel gaat over emoties en geheugen. Het is de plek waar gevoelens zoals angst en woede worden opgeslagen. Waarin de emotionele herinneringen vastgelegd zijn.

  3. De cortex: Dit is het "denkende" deel van je brein. Hier zit je logica, zelfbewustzijn en vermogen om beslissingen te nemen.

Bij een trauma wordt de breinstam hyperactief, wat ervoor zorgt dat je continu in een staat van paraatheid blijft. Het limbisch systeem slaat de emoties van het trauma op en herinnert je telkens aan het gevaar, zelfs als het er niet meer is. Het blijft reageren alsof het trauma er nog steeds is en staat in alarmmodus. De Window of Tolerance is smal. 

De cortex, die normaal gesproken helpt om alles te overzien en te kalmeren, raakt door de impact van het trauma offline. Hierdoor is het moeilijk om helder te denken en rationele beslissingen te nemen. Dit gebeurt vooral tijdens traumatriggers.

Terug in balans: de cortex online brengen

Het belangrijkste doel van traumatherapie is om de cortex weer online te krijgen, zodat je brein weer als één geheel kan functioneren. Dit betekent dat er een integratie moet plaatsvinden tussen de breinstam, het limbisch systeem en de cortex. Wanneer deze drie delen weer goed samenwerken, kun je het trauma beter verwerken en loslaten.

Maar hoe doe je dat?

Hulpmiddelen om je brein te helen 

Er zijn verschillende manieren om deze integratie te bevorderen en je cortex weer meer aan het stuur te laten komen van je hele systeem. Een paar van de meest effectieve technieken zijn:

  • Mindfulness: Dit helpt je om in het hier en nu te blijven. Door je aandacht bewust te richten op het huidige moment, kun je je brein kalmeren en ruimte maken voor de cortex om weer actief te worden. Ook tijdens therapie zetten we mindfulness technieken in om de integratie tussen de verschillende breindelen op gang te helpen en te verbeteren.

  • Lichaamsgerichte therapie: Je lichaam draagt veel spanning met zich mee als gevolg van trauma. Technieken zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, yoga of tai chi oefeningen kunnen het lichaam helpen om weer terug in balans te komen en in contact met het brein; de cortex en het gevoelscentrum.

  • Therapeutische interventies: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt om de spanning los te laten en de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen door integratie van trauma herinneringen te bevorderen.

  • Psyche-werk: Therapieën die zich richten op het doorgronden van je gedachten en emoties, zoals cognitieve gedragstherapie CGT en ACT, kunnen helpen om de gedachtepatronen en schadelijke overtuigingen die door trauma zijn ontstaan, te doorbreken.

De weg naar herstel van trauma

Herstel van trauma is een reis waarin je brein langzaam maar zeker weer in balans komt. Het is essentieel om je cortex terug "online" te krijgen, zodat je trauma kunt verwerken en weer verder kunt met je leven. Hulpmiddelen zoals mindfulness, lichaamsgerichte therapieën en psyche-werk kunnen je hierbij ondersteunen. Het kost tijd, maar het is zeker mogelijk om je brein en lichaam weer als één geheel te laten functioneren en de controle over je leven terug te krijgen.

Wil je hier hulp bij? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Three ways trauma can change the brain