Seksuele problemen komen regelmatig voor bij koppels. Soms zijn ze van tijdelijke aard en soms wordt het langdurig een probleem. Zo'n 20 tot 40% van de stellen die seksueel actief zijn, is ontevreden over de seksualiteit binnen de relatie. Dit komt vaak door twee soorten oorzaken: externe factoren en relatiegerelateerde problemen. Vaak gaat het om een verschil in libido of behoeften.
Een verschil in seksuele behoeften
Een goede seksuele relatie hangt af van de mate waarin de libido's van beide partners op elkaar aansluiten. Als beide partners een vergelijkbaar seksueel verlangen hebben, is de kans op ontevredenheid veel kleiner. Toch blijkt uit onderzoek dat een groot aantal koppels problemen ervaart in hun seksleven, wat vaak leidt tot spanningen of zelfs het einde van de relatie.
Een vermindert seksleven herken je aan drie dingen: weinig verlangen, lage opwinding en moeite met het bereiken van een orgasme. Van deze drie is een laag libido het meest voorkomende probleem. Maar waarom daalt het seksueel verlangen?
Externe factoren voor een laag libido
Externe oorzaken van een laag libido komen niet direct voort uit de relatie zelf, maar uit andere omstandigheden. Dit kunnen fysieke of mentale gezondheidsproblemen zijn, zoals hormonale disbalans, depressie, of angst. Ook medicijnen, vermoeidheid, stress, en een druk gezinsleven kunnen een rol spelen. Andere factoren zoals een verstoorde menstruatiecyclus, de overgang, of de komst van kinderen kunnen ook invloed hebben.
Als deze externe problemen aangepakt worden, keert het libido meestal terug, tenzij er sprake is van een chronische aandoening. Het is belangrijk om te begrijpen dat ruzies maken over seks in deze situaties vaak averechts werkt. Steun van de partner kan in deze gevallen juist helpen.
Relatiegerelateerde factoren
Relatieproblemen hebben vaak een directe invloed op het seksleven. Hier hebben beide partners de mogelijkheid om samen te werken aan verbetering. Een veelvoorkomende oorzaak is bijvoorbeeld slechte timing: als de ene partner niet in de stemming is of met iets anders bezig is, kan dat tot frustratie leiden.
Ook communicatie speelt een belangrijke rol. Vaak vergeten koppels dat niet-seksuele genegenheid net zo belangrijk is voor de intimiteit. Een simpel gebaar zoals zeggen "ik hou van je" kan wonderen doen.
Daarnaast kan het verlies van niet-seksueel fysiek contact een negatieve invloed hebben op de seksualiteit. Knuffelen, zoenen, en elkaar vasthouden zijn belangrijk voor de emotionele band, en wanneer dat ontbreekt, verdwijnt de zin in seks vaak ook.
Onopgeloste conflicten vormen ook een groot probleem. Ruzies en spanningen kunnen ervoor zorgen dat er afstand ontstaat, wat het moeilijk maakt om intiem te zijn met elkaar. Leren om op een gezonde manier met conflicten om te gaan, kan een groot verschil maken in de seksuele relatie.
Tot slot kunnen onzekerheden over het eigen lichaam of dat van de partner leiden tot een verminderd seksueel verlangen. Dit kan te maken hebben met fysieke veranderingen, gezondheidsproblemen of simpelweg met veroudering. Het bespreken van deze onzekerheden en elkaar accepteren zoals je bent, kan helpen om het verlangen weer terug te brengen.
Relatieproblemen vragen om aandacht
Om een laag seksueel verlangen aan te pakken, is het belangrijk om te achterhalen of het probleem veroorzaakt wordt door externe of relatiegerelateerde factoren. Externe factoren zijn meestal tijdelijk en verdwijnen wanneer de oorzaak wordt opgelost. Relatiegerelateerde problemen vragen om geduld, communicatie en soms relatietherapie om samen te werken aan een betere emotionele en fysieke verbinding.
Wil je hulp of meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.