Paniek, angst en onrust

Een paniekaanval is een plotselinge golf van intense angst en angst die zich onverwacht voordoet en vaak gepaard gaat met lichamelijke symptomen. Deze aanvallen kunnen zeer beangstigend zijn en iemand het gevoel geven dat ze de controle over zichzelf verliezen of dat ze in levensgevaar verkeren, hoewel er geen directe bedreiging is. Hoe uit een paniekaanval zich en wat kan je er aan doen?

Symptomen van een Paniekaanval

Paniekaanvallen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken, zowel lichamelijk als mentaal. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Hartkloppingen of hartkloppingen: Een snelle, bonzende of onregelmatige hartslag.

  2. Kortademigheid: Een gevoel van verstikking of moeite met ademhalen.

  3. Duizeligheid of flauwvallen: Een gevoel van draaierigheid of verlies van bewustzijn.

  4. Trillen of beven: Onvrijwillige trillingen of schudden van het lichaam.

  5. Zweten: Overmatig zweten, vaak vergezeld van klamme handen.

  6. Koude of warmte: Een plotseling gevoel van koude rillingen of opvliegers.

  7. Misselijkheid of buikklachten: Een ongemakkelijk gevoel in de maag of buik.

  8. Gevoel van onwerkelijkheid: Een gevoel alsof je niet echt aanwezig bent of alsof de omgeving onwerkelijk is.

  9. Angst voor controleverlies: Een intense angst om gek te worden, de controle te verliezen of te sterven.

  10. Bewustzijnsvernauwing: niet meer helder na kunnen denken, alleen maar angst en onrust voelen.

Oorzaken van Paniekaanvallen

Hoewel de exacte oorzaak van paniekaanvallen niet volledig begrepen is, zijn er verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het optreden ervan:

  1. Genetische aanleg: Mensen met een familiegeschiedenis van angststoornissen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van paniekaanvallen.

  2. Controle verlies: Mensen die veel of chronisch stress in hun leven ervaren of te maken hebben met heftige levenservaringen door plotseling verlies, overlijden of ziekte, kunnen paniekaanvallen ontwikkelen.

  3. Stressvolle gebeurtenissen: Traumatische ervaringen of ingrijpende levensveranderingen kunnen een trigger zijn voor paniekaanvallen. Bijvoorbeeld na een ernstig ongeval of betrokken zijn bij een geweldsincident.

  4. Angst voor paniekaanvallen zelf: Het ervaren van een paniekaanval kan leiden tot angst voor het krijgen van een nieuwe aanval, waardoor het risico op toekomstige aanvallen wordt vergroot. Dit noemen we Anticipatie angst.

  5. Onverwerkt trauma of verlies: onverwerkt trauma of verlies kan leiden tot paniekaanvallen. Het blijft dan triggers geven vanuit het onderbewuste en je wordt dan overvallen door zo'n aanval vaak nog zonder dat je weet waarom.
  6. Hormonale veranderingen: tijdens een periode met flinke hormonale veranderingen of schommelingen, zie je vaak dat mensen met name vrouwen, last kunnen krijgen van angst en paniekaanvallen. Denk hierbij aan puberteit, ontzwangeren (periode na de zwangerschap) of de overgang en menopauze.

Omgaan met Paniekaanvallen

Het omgaan met paniekaanvallen vereist aandacht en zorg, maar er zijn effectieve strategieën om ermee om te gaan:

  1. Ademhalingsoefeningen: Leer diep, rustig en langzaam adem te halen om de fysieke symptomen van een paniekaanval te verminderen. In therapie leer je specifieke ademhalingstechnieken om een aanval te voorkomen of te verminderen (hyperventilatie).

  2. Gedachten bijstellen: Herken negatieve en catastrofale gedachten tijdens een paniekaanval en probeer ze om te buigen naar meer realistische gedachten.

  3. Progressieve spierontspanning: Leer hoe je gespannen spieren kunt ontspannen om de fysieke symptomen van angst te verminderen.

  4. Mindfulness of meditatie: Oefen het in het hier en nu zijn om angstige gedachten los te laten en je te concentreren op het moment.

  5. Professionele hulp: Als paniekaanvallen je dagelijks leven blijven beïnvloeden, neem dan contact op met mij. Ik ben gespecialiseerd in angststoornissen en ben ervaringsdeskundig als het gaat om paniekaanvallen. Ik heb ze zelf ook gehad en weet daarom als geen ander hoe het voelt.

Het is belangrijk om te onthouden dat paniekaanvallen behandelbaar zijn en dat je er niet alleen voor staat. Met de juiste aanpak en ondersteuning kunnen mensen met paniekaanvallen leren om de angst te beheersen en weer grip te krijgen op hun leven waardoor de paniekaanvallen niet meer terugkomen. Neem contact met mij op voor hulp of meer informatie.

 

Zo voelt een paniekaanval