Het was een interessante bijscholing die ik, ondanks de Engelse taal, erg leuk vond om te doen. Spannend die Engelse toetsen maar nu ook in Nederlandse vertaling, wat heel fijn was. Het leskrijgen door de auteur en bedenker van deze methodiek vond ik bijzonder leerzaam. Zo krijg je toch de stof en de methodiek uit eerste hand en Dr. Janina Fisher gaf handvatten en praktijkvoorbeelden mee waar ik gelijk mee aan de slag kon. Leerzaam, boeiend en goed toepasbaar. Weer een verdieping en verrijking in het geven van traumatherapie. In vier avond webinars werd er heel wat training gegeven en het is mooie aanvulling op eerdere traumatrainingen die ik had gehad.
Wat is trauma en innerlijke verdeeldheid?
Je bent niet alleen. Diep van binnen, onder de oppervlakte van je bewustzijn, leven verschillende delen van jou. Deze delen zijn gevormd door jouw ervaringen en reacties op trauma's en moeilijke situaties die je in het leven hebt meegemaakt. Als je merkt dat je je soms verscheurd voelt, alsof er meerdere stemmen in je hoofd praten, dan ben je misschien op zoek naar manieren om te begrijpen en te helen van innerlijke verdeeldheid.
Trauma kan op vele manieren in ons leven sluipen, soms in de vorm van een plotselinge gebeurtenis en soms als een langzaam opgebouwde last. Hoe dan ook, het kan diepe emotionele wonden veroorzaken die ons innerlijk landschap beïnvloeden. Om onszelf te beschermen tegen overweldigende pijn, splitst onze persoonlijkheid zich in afzonderlijke delen, ook wel bekend als 'persoonlijkheidsdelen' of 'dissociatieve delen'. Deze delen dragen allemaal verschillende gevoelens, herinneringen, overtuigingen en coping-mechanismen die ons hebben geholpen om te overleven in het verleden.
Heling van de persoonlijkheidsdelen
Deze innerlijke verdeeldheid kan zowel verwarrend als verontrustend zijn. Je kunt je onzeker voelen over wie je echt bent, of je soms onverwachte reacties en gedragingen vertonen die niet passen bij je normale zelf. Het kan ook invloed hebben op je relaties en je vermogen om emoties te begrijpen en te uiten.
Gelukkig is er hoop en heling mogelijk. Het werken met meerdere persoonlijkheidsdelen is een therapeutische benadering die ondermeer bekend staat als 'Internal Family Systems' (IFS) therapie. Deze methode, ontwikkeld door psycholoog Richard Schwartz, erkent dat we allemaal verschillende delen hebben en benadert deze delen met compassie en begrip en ook Dr. Janina Fisher heeft een methode ontwikkeld die aan de slag gaat met die persoonlijkheidsdelen. Ze heeft nauw samengewerkt met Richard Schwartz en haar methodiek verschilt niet zo heel veel met die van hem.
Bewust worden van de verschillende persoonlijkheidsdelen
Het eerste wat we in therapie doen, is bewust te worden van de verschillende delen van jezelf. We nemen de tijd om naar ze te luisteren, naar de stemmen in je hoofd. Misschien kun je merken dat er een deel is dat zich vaak angstig voelt, een ander deel dat zich boos voelt, en weer een ander deel dat zich eenzaam voelt. We identificeren deze delen zonder oordeel. Ze zijn er om je te beschermen, ook al lijkt het soms anders.
Als de delen zijn geïdentificeerd, gaan we de dialoog met ze aan. We praten met ze en vragen hen wat hun doel is, waar ze vandaan komen, en wat ze nodig hebben om zich veiliger en kalmer te voelen. Het naar ze luisteren is soms nog best moeilijk omdat ze je kunnen overweldigen. Als therapeut heb ik je deze emoties en gevoelens te reguleren.
Het kan zijn dat sommige delen erg gekwetst zijn en mogelijk vasthouden aan oude pijnlijke herinneringen. Hier komt het helende werk binnen. We troosten de delen, net zoals je een goede vriend zou troosten die lijdt. We laten weten dat je er bent om te helpen en dat je niet weg zult gaan, zelfs niet als dingen moeilijk worden.
Therapie, hulp en begeleiding bij trauma
Persoonlijkheidsdelen therapie omvat vaak het werken met een getrainde therapeut die je kan begeleiden bij dit proces. Samen worden de verschillende delen verkent om hun verhalen te begrijpen. De therapeut kan je helpen bij het opbouwen van een sterkere relatie met jezelf en het cultiveren van innerlijke harmonie. Onthoud dat heling een reis is, geen bestemming. Het vergt tijd, geduld en mededogen. Laat je niet ontmoedigen als je onderweg obstakels tegenkomt. Elke stap die je zet in de richting van heling is een stap naar een gezonder en gelukkiger leven.
Het accepteren van de verscheidenheid van je innerlijke wereld en dit kunnen omarmen is een helend proces. Je bent niet gebroken; je bent menselijk. Het omarmen van al je delen, zelfs degene die je als donker of moeilijk beschouwt, is de sleutel tot het bereiken van innerlijke vrede en heelheid.
Als je hier hulp of begeleiding bij wilt dan neem gerust contact met mij op.
Reactie plaatsen
Reacties