Seksueel misbruik; van wie heeft een kind het meest te vrezen?

Gepubliceerd op 4 september 2023 om 22:16
kindermisbruik, seksueel misbruik, herkennen

Het is van groot belang dat kinderen in staat zijn om situaties te herkennen waarin ze mogelijk geconfronteerd worden met seksueel misbruik. Wat kan je je kinderen hierover bij brengen? Hoe kan je leren welke signalen er zijn en dat het niet oké is wat de volwassene doet?

Zeker nu met de huidige discussie over het gevaar van dragqueens die voorlezen,  is het handig om dit onderwerp eens serieus te bekijken. Van wie heeft het kind nu echt te vrezen?

Statistisch gezien wordt er veel incest en kindermisbruik gepleegd in families door familieleden of binnen het gezin door gezinsleden, of door bekenden van het kind; denk hierbij aan de mensen die zij kennen via religieuze instellingen, verenigingen, clubs, woonomgeving etc. 

Signalen die duiden op seksueel overschrijdend gedrag  

  1. Ongepaste Aanrakingen: Kinderen moeten weten dat bepaalde aanrakingen ongepast zijn. Als iemand hen aanraakt op een manier die hen ongemakkelijk of bang maakt, moeten ze dat weten en zich veilig voelen om dit te melden.

  2. Geheimzinnigheid: Als iemand hen vraagt om geheimen te bewaren, vooral geheimen over fysieke aanrakingen of activiteiten die ze niet begrijpen, is dit een rode vlag.

  3. Grensoverschrijdend Gedrag: Kinderen moeten leren wat persoonlijke grenzen zijn. Als iemand die grenzen overschrijdt, of het nu een volwassene of een leeftijdsgenoot is, is dat niet acceptabel.

  4. Verandering in Gedrag: Als een kind plotseling veranderingen in gedrag vertoont, zoals angstiger wordt, teruggetrokken raakt of agressief gedrag vertoont, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

  5. Verwarring en Angst: Kinderen moeten weten dat als ze zich in een situatie bevinden waarin ze zich verward of bang voelen, ze hulp moeten zoeken bij een vertrouwde volwassene.

  6. Vertrouw op je Gevoel: Het is belangrijk om kinderen te leren dat ze op hun gevoelens kunnen vertrouwen. Als iets niet goed voelt, moeten ze dat serieus nemen.

  7. Praten met Vertrouwde Volwassenen: Kinderen moeten weten dat ze met hun ouders, verzorgers, leerkrachten of een ander vertrouwd volwassene kunnen praten als ze zich ooit ongemakkelijk voelen of denken dat er iets mis is.

Het is van groot belang om deze informatie op een leeftijdsgeschikte en begrijpelijke manier met kinderen te delen. Dit kan hen helpen om zichzelf te beschermen en om te weten dat ze altijd op volwassenen kunnen rekenen om hen te helpen in situaties die ze niet begrijpen of waarin ze zich onveilig voelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.