Herhalingsdwang: Als je de problemen uit je jeugd blijft herhalen

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 20:10
jongeren, ouders, huiselijk geweld, mishandeling, ouderenmishandeling, mishandeling van ouders

Een recente studie van het Verwey-Jonker Instituut werpt een nieuw licht op een verontrustend patroon: kinderen die ooit het slachtoffer waren van kindermishandeling, vertonen vaak zelf gewelddadig gedrag tegenover hun ouders. Het onderzoek onthult dat twee op de drie jongeren die mishandeld zijn, geweld toepassen tegen hun vader of moeder.

Misbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld, herhaalt zichzelf vaak

Sinds 2009 volgt het Verwey-Jonker Instituut gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld. Eerdere bevindingen wezen al uit dat dergelijk misbruik en verwaarlozing veel schadelijker zijn voor kinderen dan aanvankelijk gedacht, en dat het geweld zelfs na meldingen bij Veilig Thuis in meer dan de helft van de gevallen aanhoudt.

Ditmaal heeft het instituut specifiek gekeken naar geweld van kinderen richting hun ouders. Dit geweld manifesteert zich voornamelijk psychisch, met kinderen die hun ouders uitschelden, pesten, vernederen of bedreigen.

Jong geleerd, oud gedaan, dat geldt ook voor huiselijk geweld

Wat opvalt, is dat deze kinderen niet bewust hetzelfde gedrag willen vertonen als hun ouders. Ze lijken echter geen andere uitweg te zien en hebben nooit geleerd hoe ze op een andere manier met conflicten en ruzies kunnen omgaan, zo stelt Majone Steketee, wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut. "Ze hebben simpelweg nooit geleerd dat praten en luisteren ook opties zijn om dergelijke problemen op te lossen."

Problemen in de liefde

Dit patroon kan er ook toe leiden dat deze jongeren later in hun liefdesrelaties geweld gebruiken of er zelf slachtoffer van worden. Steketee maakt zich zorgen over het feit dat zo'n groot deel van de mishandelde kinderen zelf geweld toepast. Ze benadrukt dat hulpverlening meer aandacht moet besteden aan deze kinderen, omdat zij de ouders van de toekomst zijn.

De vicieuze cirkel doorbreken

"We weten al geruime tijd dat geweld van generatie op generatie wordt doorgegeven," zegt Steketee. "Maar deze cijfers liggen aanzienlijk hoger dan verwacht. Dit vraagt om een specifieke, doelgerichte aanpak om deze kinderen te leren hoe ze op een andere manier met conflicten kunnen omgaan. Als we deze vicieuze cirkel willen doorbreken, moeten we de kinderen van nu daadwerkelijk effectieve hulp bieden." Deze hulp is vaak gericht op het herstellen van onveilige hechtingsstijlen en het aanleren van betere communicatiestijlen met name gericht op conflicthantering.

Wil je hulp vanwege deze problematiek? Neem contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.