Wat kan je het beste doen als je last hebt van angst of paniekaanvallen? Wat te doen bij ernstige stressklachten? Dit was onlangs onderwerp van gesprek in een counselingssessie.
Eerste hulp bij psychische klachten
Een cliënt lijdt aan heftige angst en stressklachten en de moeilijkste momenten zijn voor hem, het alleen zijn. Als er niemand meer is die afleiding biedt, die er is om een veilig gevoel te geven. Iemand die geborgenheid kan geven. We hebben in afwachting van een behandeling elders, een aantal oefeningen gedaan om de angst wat te temperen vooral voor de avond en nacht. Ademhalingsoefeningen, mindfulness oefeningen en denktaken zoals ik die noem. Het probleem is echter dat je nog wel enigszins helder moet na kunnen denken om deze oefeningen te doen als je angstig bent. Hoe ze gaan en wat je kan doen, welke ga je kiezen? Laat dat nou een probleem zijn als je in je eentje heel angstig zit te zijn omdat je emotioneel breindeel volledig op hol geslagen is op zo'n moment.
Een noodkoffer bij psychische onrust
Dus wat te doen? Mijn cliënt heeft een goed idee. Een koffertje samenstellen met alle helpende oefeningen en dat wat je er voor nodig hebt. De oefeningen uitschrijven op gekleurde vellen papier waarbij de kleur van het papier staat voor het type oefening. We besluiten dat mindfulness groen is en denktaken geel, samen bespreken we de kleurcodes. Deze cliënt wilt niet werken met een smartphone want dan gaat hij enkel nog op scherm kijken en dat geeft juist meer onrust en overprikkeling. Er zijn wel handige apps en de meest helpende oefeningen worden overgeschreven op gekleurde vellen papier.
Werken met kleurcodes
Nu hoeft hij alleen nog maar de kleurcodes te onthouden. Wat staat waar voor? Daar is een oplossing voor gevonden door deze creatieve cliënt. Een inhoudsopgave in het koffertje maken en deze er in plakken zodra je de koffer open doet. We bedenken nog een paar helpende oefeningen die uitgewerkt kunnen worden voor de EHPO koffer, zoals we deze inmiddels hebben genoemd. Eerste Hulp bij Psychisch Ongemak of Onrust. Het moet vooral eenvoudig in gebruik zijn want als je brein gevangen gehouden wordt door je stressrespons dan is rationeel denken vaak heel moeilijk. Je wordt letterlijk verlamd door angst, gegijzeld door je eigen brein.
Zelfredzaamheid en grote dosis moed
Dit soort sessies zijn bijzonder leuk om te doen. Ik word regelmatig verrast door de creativiteit en originaliteit waarmee cliënten komen. De oplossingen die ze zelf hebben gevonden of bedacht hebben. Hoe ze zichzelf proberen te helpen in hun moeilijkste momenten. Daar gaat het om.. in therapie. Zelf weer verder kunnen, je sterker gaan voelen, durven leven en goed leren omgaan met je problematiek. Ik ben trots op mijn cliënt, dit is best een grote stap en deze cliënt zet 'm zelf met de handvatten uit de therapeutische gesprekken. Tof! Daar doen we het voor.
Enneh....Vergeet wat prettige ontspanningsmuziek niet!
Reactie plaatsen
Reacties