Heb jij last van een knipperlichtrelatie? Het gaat telkens weer uit en dan weer aan en weer uit. Je blijft maar twijfelen over je partner of er is telkens ruzie waardoor het elke keer stuk loopt. Daar kan je wat aan doen!
Ruzies, twijfels of bindingsangst?
Er zijn meerdere redenen aan te wijzen voor een knipperlichtrelatie. Het telkens weer uit en aan gaan of het oplaaien van de 'liefdesvlam' heeft doorgaans een oorzaak en het knipperen is het gevolg. In het begin van de relatie is er vaak sprake van hartstocht en verliefdheid. Het kan zijn dat de fysieke aantrekkingskracht de grootste drijfveer was en dat als na een tijdje blijkt dat je toch niet zo goed bij elkaar past, het dan uitmondt in een knipperlicht relatie van aantrekken en afstoten.
Als de verschillen groot zijn en niet goed overbrugbaar dan wordt het lastig en ontstaan er veel ruzies. De stellen die de meeste kans maken op het uitdoven van de liefdesvlam, zijn de stellen die qua normen en waarden ver uit elkaar liggen. Hoe goed de seks ook is, het is niet goed genoeg als lijmmiddel, als je voortdurend met elkaar overhoop ligt op allerlei andere vlakken van het dagelijks leven.
De manier waarop je ruzie maakt
Dan is er nog de manier waarop je met elkaar omgaat. Ik ken hele leuke stellen die eigenlijk prima bij elkaar passen maar die op een zodanige destructieve manier met elkaar omgaan dat het ontaardt in een knipperlichtrelatie. De ruzies zijn heftig en fel. Er wordt gescholden en niet zelden sneuvelt er servieswerk of andere spullen. Geen middel, om elkaar te kwetsen, blijft onbenut.
Dreigen met verlating
Dreigen met verlating is daarbij de zwaarste vorm van destructief gedrag want het leidt niet zelden tot een daadwerkelijke breuk als degene die er door bedreigd wordt op een goed moment er klaar mee is om telkens te moeten leven met de onzekerheid ervan. Dan kan je maar beter zelf de knoop doorhakken ook al wil je dit eigenlijk liever niet. Een knipperlicht relatie is het gevolg. Een andere manier van ruzie maken is nodig, om op een goede manier te zeggen wat je op je hart hebt maar zonder je partner te kwetsen of de relatie onder druk te zetten.
Huiselijk geweld en de knipperlicht relatie
Als er huiselijk geweld plaatsvindt zoals hierboven beschreven dan kan dit een knipperlichtrelatie in de hand werken. Je ziet bij huiselijk geweld vaak een knipper patroon. Er vindt een geweldsuitbarsting plaats waarbij er geweld gebruikt wordt. Dit kan verbaal geweld zijn (schelden, dreigen, intimideren, vernederen) en fysiek geweld (dingen kapot maken, slaan, schoppen, knijpen, bijten, haren trekken, duwen etc.). Het komt dan tot een uitbarsting en daarna komen de spijtbetuigingen en is het weer een tijdje rustig en oké in de relatie. Tot de spanning weer oploopt en de volgende uitbarsting volgt.
Terugkerende patronen in de relatiedynamiek
Mensen die dit meemaken keren toch vaak terug naar hun partner omdat ze hopen dat het patroon stopt. De partner die geweld gebruikt vindt het vaak heel erg wat hij of zij gedaan heeft, heeft spijt en belooft beterschap. Het zal niet meer gebeuren. Zo'n belofte blijft niet altijd in stand als er verder niets verandert in de relatiedynamiek en hoe je met elkaar omgaat. De knipperlicht relatie is geboren en het patroon ontvouwt zich steeds sneller opvolgend met steeds grotere intensiteit. Waar het geweld eerst nog om het half jaar plaats vond, vindt het al snel om de 2 maanden plaats, elke maand, 1x per week naar dagelijks. Relatietherapie is een aanrader om dit patroon te doorzien en te doorbreken.
Bindingsangst of Verlatingsangst als knipperlicht
Verlatingsangst en bindingsangst zijn beiden een kant van dezelfde medaille. In een knipperlichtrelatie zie je de beide kanten vaak wisselen bij partners. Soms zijn ze bang om verlaten te worden en klampen ze zich helemaal aan je vast en soms zijn ze de verlater zodra het te dichtbij komt. Als er gesproken wordt over samenwonen, een huis kopen, trouwen of kinderen krijgen, dan slaat zo iemand nogal eens pardoes op de vlucht om later voorzichtig om het hoekje te kijken als de de verlatene daadwerkelijk de verlater wordt.
Boekentip: Liefdesbang van Hannah Cuppen
De angst voor verlating of verbinding
Dan slaat de angst voor verlating weer toe en is de angst voor verlies van vrijheid plotseling verdwenen. Verlies van de liefde en de relatie veroorzaakt dan pijn en verdriet.. en spijt. Op het moment dat de vanzelfsprekende zekerheid weer is verkregen dan steekt bindingsangst al snel de kop op als het te benauwend gaat voelen in de relatie en zo ontstaat het patroon van de knipperlichtrelatie.
Het zijn allemaal best forse problematieken die je zomaar niet doorbroken krijgt. Het is een lijdensweg voor degenen die er mee te maken krijgen. Het niet definitief afscheid kunnen nemen, het telkens weer aangetrokken voelen tot de partner ondanks het leed wat geleden is, maakt het een bijzonder pijnlijk patroon. Vraag hulp als je er niet uitkomt. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.
Reactie plaatsen
Reacties