Heb je keuzestress of angst om iets te missen?

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 09:43
social media, keuzestress, angst, onzekerheid, overprikkeld

Dan zou dat best eens aan je social media gebruik kunnen liggen. Onlangs publiceerde onderzoeksbureau Newcom, op basis van een representatief onderzoek onder 7100 mensen, de resultaten van een onderzoek over deze factoren bij social media gebruik. Vooral de generatie millenials (29- tot 44-jarigen) en Gen Z (15- tot 28-jarigen) voelen zich ongelukkig. Dat zijn ook de twee generaties die het meest op sociale media zitten. Meer dan vier miljoen Nederlanders denken er weleens aan om te stoppen met sociale media of het gebruik ervan te verminderen. 

We worden er met zijn allen ongelukkiger van en toch blijven we er maar mee bezig. Hoe komt dat toch?

De verleiding van een schatkist vol mogelijkheden

Dankzij social media hebben we toegang tot een schat aan informatie en mogelijkheden. Of het nu gaat om reisbestemmingen, kledingtrends, of de nieuwste gadgets, de keuzemogelijkheden lijken eindeloos. Dit kan leiden tot keuzestress, waarbij mensen zich overweldigd voelen door de vele opties en bang zijn om de verkeerde keuze te maken.

Angst om Iets te Missen: De FOMO-cultuur

FOMO, oftewel de 'Fear of Missing Out', is een fenomeen dat voortkomt uit social media. Het constante scrollen door perfecte plaatjes van het leven van anderen kan leiden tot een angst om iets te missen. Mensen vergelijken hun eigen leven met de zorgvuldig samengestelde hoogtepunten van anderen en vrezen dat ze iets belangrijks mislopen. Of hebben het idee dat hun leven niet zo leuk of geweldig is.

Tips voor Balans en Zelfzorg

Het is echter belangrijk om te erkennen dat het leven dat op social media wordt getoond, vaak een gefilterde versie is. Om keuzestress te verminderen en FOMO tegen te gaan, is het belangrijk om een gezonde balans te vinden. Hier zijn enkele tips:

  1. Bewustzijn van je eigen Grenzen: Herken wanneer je overweldigd raakt en neem een stap terug. Social media mag geen bron van stress worden. Merk je dat je jezelf steeds vervelender begint te voelen, sluit dan je scherm en ga iets doen.

  2. Focus op het huidige moment: Geniet van het moment en wees dankbaar voor wat je hebt in plaats van je te richten op wat je zou kunnen missen. Mindfulness kan je hierin helpen om je bewustzijn meer te richten op het hier-en-nu.

  3. Beperk je Schermtijd: Stel grenzen aan de tijd die je besteedt aan social media. Dit geeft je ruimte om je hersenen andere dingen te laten doen en denken en andere activiteiten te ondernemen.

  4. Cultiveer echte Connecties: Investeer in persoonlijke relaties buiten de digitale wereld. Echte verbindingen zijn vaak waardevoller dan virtuele likes en virtuele 'vrienden'. 

Impact van Social Media op de psyche

Social media brengt ons veel goeds, maar het is belangrijk om bewust om te gaan met de impact ervan op onze geestelijke gezondheid. Door keuzestress te erkennen en FOMO los te laten, kunnen we een gezonde balans vinden en optimaal genieten van zowel de digitale als de echte wereld om ons heen. De kunst is de balans te vinden tussen wat nog even leuk is op internet en dat wat je zelf beleeft in 'the real world'. Daar maak je immers de ervaringen die bij jou een goed gevoel op kunnen roepen.

Heb je veel last van FOMO of andere vormen van angst en onrust? Neem dan gerust contact op voor hulp. 

FOMO our Relationship with Social Media

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.