Stoppen van Hyperventilatie, bij benauwdheid, stress en angst

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 06:30
bellen blazen, hyperventilatie, hulp, aanval, symptomen, herkennen

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je ademhaling te snel of oppervlakkig is, zonder duidelijke reden? Je werd in een keer onrustig, kreeg het benauwd en overal tintelingen in je lichaam? Soms kan je ook duizeligheid ervaren en een licht gevoel in je hoofd, alsof je gaat flauwvallen. Misschien heb je last van hyperventilatie. In dit artikel bespreken we wat hyperventilatie is en geven we enkele handige tips om ermee om te gaan.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een ademhalingsprobleem waarbij je te snel of te diep ademt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, angst, of een plotselinge schrikreactie. Het kan eng aanvoelen, maar het is belangrijk te weten dat hyperventilatie niet schadelijk is. Het is eerder een reactie van je lichaam op stressvolle situaties. Bij hyperventilatie krijg je teveel zuurstof binnen en adem je te weinig kooldioxide uit. Dit veroorzaakt de benauwdheid. Dus niet zoals vaak mensen denken, dat ze te weinig zuurstof binnen krijgen maar juist teveel dus. Sneller of dieper ademen kan het daarom ook verergeren.

Hoe kan je hyperventilatie herkennen? Wat zijn de symptomen?

Het is belangrijk om te weten hoe je hyperventilatie kunt herkennen, zodat je snel kunt handelen en de situatie kunt beheersen. Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat iemand last heeft van hyperventilatie:

  1. Versnelde ademhaling: De persoon ademt sneller dan normaal en mogelijk ook dieper.

  2. Oppervlakkige ademhaling: De ademhaling lijkt oppervlakkig en komt vaak voor in de borst in plaats van de buik.

  3. Duizeligheid: Het gevoel duizelig te zijn of licht in het hoofd te worden, kan een teken van hyperventilatie zijn.

  4. Tintelingen: Mensen met hyperventilatie ervaren soms tintelingen in handen, voeten of rond de mond.

  5. Benauwdheid: Ondanks snelle ademhaling kan de persoon zich benauwd voelen of moeite hebben met ademhalen.

  6. Angstgevoelens: Hyperventilatie kan gepaard gaan met gevoelens van angst, paniek of nervositeit.

  7. Pijn op de borst: Sommige mensen ervaren pijn op de borst tijdens een hyperventilatie-aanval, wat kan bijdragen aan gevoelens van angst.

  8. Onregelmatige hartslag: De hartslag kan onregelmatig aanvoelen of versnellen tijdens hyperventilatie.

Wat kan je doen tegen hyperventilatie?

Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om met hyperventilatie om te gaan:

  1. Bewustwording van je ademhaling: Probeer je bewust te worden van je ademhaling. Adem rustig in door je neus, houd je adem even vast, en adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit proces en focus op een rustige ademhaling.

  2. Ademhalingsoefeningen: Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij hyperventilatie. Een eenvoudige oefening is de 4-7-8 methode: adem in gedurende 4 tellen, houd je adem 7 tellen vast, en adem uit gedurende 8 tellen. Wat je ook kan doen is met een favoriet muzieknummer mee zingen of neuriën. 

  3. Ontspanningstechnieken: Zoek manieren om te ontspannen, zoals progressieve spierontspanning, meditatie of luisteren naar rustgevende muziek. Deze technieken kunnen je helpen stress te verminderen en je ademhaling beter onder controle te houden doordat ze het zenuwstelsel kalmeren.

  4. Vraag hulp: Als hyperventilatie regelmatig voorkomt en je dagelijks functioneren beïnvloedt, overweeg dan professionele hulp. Ik kan je helpen de onderliggende oorzaken van stress of angst aan te pakken.

Onthoud dat je niet alleen bent; hyperventilatie is een veelvoorkomend verschijnsel dat met de juiste aanpak goed te beheersen is. Blijf positief en zoek naar methoden die voor jou werken. Vergeet niet dat het oké is om hulp te vragen als dat nodig is. Je welzijn is belangrijk, en met kleine stappen kun je al grote verbeteringen bereiken.

Wat kunnen anderen doen bij een hyperventilatie aanval?

Als je iemand ziet die deze symptomen vertoont, probeer dan rustig te blijven en help hen zich bewust te worden van hun ademhaling. Moedig hen aan om langzaam en diep adem te halen en probeer samen ontspanningstechnieken toe te passen. Het is ook belangrijk om professionele hulp te zoeken als hyperventilatie regelmatig voorkomt of ernstige gevolgen heeft voor het dagelijks leven. Weet dat hyperventilatie goed te behandelen is, en met begrip en ondersteuning kunnen mensen leren hoe ze ermee om moeten gaan.

 

Acute hyperventilatie; oorzaken en gevolgen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.