Waarom Mensen soms Vreemdgaan: een Therapeutisch Perspectief

Gepubliceerd op 26 februari 2024 om 06:18
vreemdgaan, affaire, overspel, waarom gaan mensen vreemd

In ons complexe leven kunnen relaties soms uitdagend zijn, en een van de moeilijkste onderwerpen om aan te pakken is vreemdgaan. Laten we eens kijken naar enkele redenen en oorzaken waarom mensen deze weg inslaan, niet om te oordelen, maar om te begrijpen en misschien zelfs te helen. Wist je dat 40% van de vrouwen en 60% van de mannen weleens overspel heeft gepleegd?

Redenen van vreemdgaan of een affaire

In therapie zeg ik vaak dat ik er niet ben om te oordelen of om een schuldige aan te wijzen. In therapie gaat het er om dat er inzicht, begrip en erkenning komt van wat er gebeurd is en hoe beide partners zich nu voelen en het ervaren hebben. Waar staan ze nu? Hoe willen ze verder? Wat is er gebeurd en waarom? Vooral die laatste vraag is heel belangrijk en de meest voorkomende redenen die genoemd worden zijn deze:

  1. Communicatieproblemen: Het gebrek aan open en eerlijke communicatie in een relatie kan leiden tot onzekerheid en een gevoel van niet gehoord worden. Soms zoeken mensen elders naar aandacht om zich begrepen, geliefd en gehoord te voelen. Als daar dan wel gehoor gevonden wordt, dan kan elders een verbinding ontstaan.

  2. Emotionele leegte: Een emotioneel tekort in een relatie kan iemand kwetsbaar maken voor buitenechtelijke affaires. Mensen willen zich over het algemeen goed verbonden voelen, en als deze connectie ontbreekt, kan de verleiding elders op de loer liggen. Als daar dan wel die fijne verbinding wordt gevonden, dan is de verleiding groot.

  3. Zoeken naar opwinding: Routine en voorspelbaarheid kunnen verstikkend aanvoelen. Sommige mensen gaan vreemd omdat ze op zoek zijn naar opwinding en avontuur die ze in hun huidige relatie missen. Vooral als interesses en temperament ver uit elkaar liggen, kan dit een risico worden. 

  4. Zelfontdekking: In sommige gevallen kan vreemdgaan dienen als een manier voor individuen om zichzelf opnieuw te ontdekken. Ze willen misschien aspecten van hun persoonlijkheid verkennen die in hun huidige relatie niet aan bod komen. Of het voelt als het 'inhalen' wat eerder is gemist. Dit zie je nogal eens als partners met hun eerste liefde zijn getrouwd of gelijk zijn gaan samenwonen.

  5. Onvervulde behoeften: Als fundamentele emotionele of fysieke behoeften niet worden vervuld binnen een relatie, kan de verleiding om elders te zoeken naar bevrediging toenemen. Hier ligt nogal eens de broer/zus relatie aan ten grondslag. Het voelt dan nog wel vriendschappelijk in de relatie maar er is een gemis.

Het is essentieel om te begrijpen dat deze redenen niet dienen als rechtvaardiging voor vreemdgaan, maar eerder als signalen dat er iets mis kan zijn in een relatie. In therapie kunnen koppels werken aan het verbeteren van communicatie, het begrijpen van elkaars behoeften en het herstellen van emotionele verbindingen.

Herstel na vreemdgaan

Het is hoopvol te weten dat relaties kunnen herstellen na vreemdgaan, maar het vereist toewijding, openheid en de bereidheid om samen te groeien. Onthoud dat therapie een ondersteunende ruimte biedt om deze uitdagingen aan te gaan en sterker uit de ervaring te komen. Door het aanpakken van de kernproblemen en het werken aan een gezonde relatie, kunnen koppels een nieuwe weg inslaan naar begrip en verbondenheid.

Kom je er samen niet meer uit, vraag dan hulp.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.