In 2024 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.
In de Praktijk
Ook in de praktijk krijg ik wel eens te maken met (huiselijk) geweld of kindermishandeling tegen vrouwen en meisjes. Dat kan variëren van vernederingen, intimidatie, dwingend gedrag, beschuldigen tot het vernielen van haar spullen, duwen, aan haren trekken, knijpen, stompen, slaan en bedreigen met verlating of geweld. In mijn werk is het super belangrijk dat ik slachtoffers van dit (verbaal) geweld serieus neem, naar ze luister en hen help zichzelf veilig te krijgen en te houden. Stappen te nemen om het geweld te stoppen of om zichzelf in veiligheid te brengen.
Tevens komt het regelmatig voor dat ik met het geven van relatietherapie, koppels help om de destructieve patronen in hun relatie te stoppen en te vervangen voor meer constructieve patronen van met elkaar omgaan bij ruzies of conflicten. Daarmee draag ik bij aan veiligere wereld voor vrouwen en meisjes.
Samen staan we sterker: Wat jij kunt doen tegen geweld tegen vrouwen en meisjes
De Orange the World-campagne vraagt ieder jaar aandacht voor het wereldwijd bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Het is een schrijnend probleem dat overal ter wereld voorkomt, ongeacht cultuur, inkomen of opleidingsniveau. Maar naast bewustwording, is het ook belangrijk om stil te staan bij wat we zelf kunnen doen om een verschil te maken.
De cijfers liegen niet
1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Dit kan plaatsvinden in relaties, op het werk of zelfs binnen families. Deze cijfers zijn schokkend, maar vooral een oproep om in actie te komen. Geweld stopt namelijk niet vanzelf.
Wat kun jij doen?
De boodschap van de campagne is duidelijk: we moeten geweld zichtbaar maken en blijven bespreken. Dit kun je doen:
- Luister en steun: Als iemand je in vertrouwen neemt over geweld, luister dan zonder oordeel. Vraag wat ze nodig heeft en help haar met het zoeken van professionele hulp.
- Ondersteun initiatieven: Steun organisaties die zich inzetten tegen geweld, zoals opvanghuizen of hulplijnen.
- Doorbreek de stilte: Vaak blijft geweld verborgen door schaamte of angst. Door het gesprek hierover open te houden, zorg je ervoor dat meer vrouwen zich veilig voelen om hulp te zoeken.
- Signaleer: Merk je signalen van geweld in je omgeving? Vraag hoe het echt met iemand gaat en wijs haar op hulpinstanties.
Hoe therapie kan helpen
Voor vrouwen die te maken hebben gehad met geweld, is psychosociale therapie vaak een belangrijke stap in het herstelproces. Het helpt om trauma’s te verwerken, eigenwaarde terug te vinden en weer vertrouwen in anderen op te bouwen. In mijn praktijk begeleid ik vrouwen (en koppels) die in een moeilijke situatie zitten. Samen werken we aan een toekomst zonder geweld.
Meer weten? Heb je zelf te maken met een moeilijke situatie of ken je iemand die hulp nodig heeft? Neem gerust contact op. Samen bespreken we de mogelijkheden.
Doe mee!
Wil jij bijdragen aan deze campagne? Je kunt helpen door deze boodschap te delen, een donatie te doen of zelfs een evenement in jouw omgeving te organiseren. Elk klein gebaar helpt om meer bewustwording te creëren. Hieronder vind je een link naar de Pledge en hoe je daar aan mee kan doen.
Laten we samen opstaan tegen geweld en een wereld creëren waarin vrouwen en meisjes zich veilig voelen.
De Pledge
Alhoewel ik me realiseer dat niet iedereen dezelfde rol heeft hierin kan je wel mee doen om het geweld tegen vrouwen en meisjes zoveel mogelijk te stoppen en ze te helpen.
Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit helpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. De pledge bestaat uit vijf punten:
1. Ik gebruik geen geweld tegen vrouwen en meisjes
2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp
3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen
4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen
5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag
Je kunt de pledge hier vinden en ondertekenen. Teken je mee?
Reactie plaatsen
Reacties