ls je lichaam signalen af geeft dat er iets niet goed gaat, dan kan je daar maar beter naar luisteren. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je steeds meer klachten krijgt. Je lichaam is het voertuig van je psyche en je ziel. Het is het instrument wat je bestuurt met je hersenen. De hersenen zijn het regelcentrum, de controlekamer. Daar komt alle zintuiglijke informatie binnen en het wordt er verwerkt door interpretatie, betekenisgeving en vervolgens komt er een reactie op al die inkomende prikkels.
Je lichaam is het instrument wat je gebruikt om hier op deze planeet rond te lopen, te communiceren, jezelf mee in leven te houden door te zorgen voor voedsel, drinken en te ademen. Je werkt er mee, je studeert er mee, je zorgt er mee voor je kinderen en voor jezelf. Tenminste.. dat laatste behoor je ook te doen.
Pijn als alarmsignaal
Voor jezelf zorgen houdt ondermeer in dat je goed voor jezelf bent. Dat je zuinig met jezelf omspringt en je lichaam en geest in goede conditie houdt. Dat je de juiste balans vindt tussen activiteit en rust bijvoorbeeld. Dat je leuke dingen doet, dingen die je boeien, waar je blij van wordt en dat je zoveel mogelijk voorkomt dat je lichaam en psyche beschadigd raken door nare gebeurtenissen of ongelukken. Dat als je pijn voelt, deze niet gaat negeren maar gaat kijken wat er aan de hand is. Pijn is immers een signaal dat er iets is wat de aandacht nodig heeft. Pijn is een alarmsignaal van je lichaam naar je psyche toe, dat het bewustzijn zich dient te focussen op wat er mis gaat.
Lichaam en geest zijn nauw verbonden
Pijn in je lichaam of lichamelijke klachten hebben vaak een psychisch component en psychische klachten hebben vaak een lichamelijk component. Je kan ze niet scheiden of los van elkaar behandelen want dan ben je meer met symptoombestrijding bezig dan met oorzaken behandelen. Heb je vaak hoofdpijn dan is het belangrijk om niet alleen je hoofd te laten onderzoeken maar ook wanneer die hoofdpijn op komt, hoe lang het aan houdt, wat er speelde toen je er last van had. Hoofdpijn is vaak een signaal van stress. Teveel zorgen maken, piekeren, tobben of in je hoofd zitten.
Stress geeft ook lichamelijke problemen
Stressklachten geven veel verschillende lichamelijke en psychische klachten. Denk maar eens aan een hoge bloeddruk, hartkloppingen, benauwdheid, angstig zijn, agressief gedrag, overprikkeling, verstoring van het immuunsysteem waardoor je makkelijker ziek wordt en infecties oploopt maar ook gewrichts- en spierpijnen, buikpijn, maag en darmklachten zoals misselijkheid, diarree, allergieën, haaruitval en huidproblemen. De irritatie kan er letterlijk via de huid mee tot uiting komen. Je kent ook vast wel de uitdrukking: "ergens grijze haren van krijgen" of bij angst: "het loopt me dun door de broek".
Lichamelijke ziekten met psychische klachten
Zo heb je ook lichamelijke aandoeningen die een groot psychisch component hebben. Bij suikerziekte kan je behoorlijk depressief worden of opvliegend en agressief, kanker en hartaanvallen brengen vaak veel angst met zich mee, schildklierproblemen geven ook depressieve gevoelens, onrust of angstklachten. Bij griep kan je je heel ellendig voelen en zelfs kiespijn of een zweer aan je teen kunnen psychisch een behoorlijke impact hebben als je er veel pijn aan hebt. Het beheerst je leven zodanig dat je minder lekker in je vel zit, je prikkelbaarder bent dan anders of je naar voelt omdat je bijna nergens anders meer aandacht voor hebt.
Holistische benadering is wenselijk
Belangrijk is om je te realiseren dat lichaam en geest samenwerken. Dat het niet raar of gek is dat je psychische klachten ervaart bij lichamelijke problemen en vice versa. Een behandeling zou het beste op beide vlakken worden gegeven. Aandacht voor het lichaam, aandacht voor de geest. Een holistische benadering waarin gezondheid wordt bezien vanuit het totaal van het mens zijn en niet enkel als een losstaande klacht die wellicht voortdurend opnieuw opduikt of telkens in een andere vorm terugkomt.
Wist je dat je lichaam meer slijt door psychische klachten? Best belangrijk om er tijdig wat aan te doen. Neem contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.
Reactie plaatsen
Reacties