Steeds meer mensen ervaren stressklachten. Het lijkt soms alsof we continu worden meegesleept in de hectiek van het dagelijks leven. De drukte om ons heen kan negatieve gevolgen hebben voor ons mentale welzijn. Alles moet steeds sneller, efficiënter, beter.. op het werk wordt de druk steeds hoger en mensen kunnen behandeld worden als dieren in de agro industrie. De intensieve menshouderij. Daar was ooit eens een mooi boek over.
De intensieve menshouderij
Quote:
Er zijn signalen genoeg dat de mens, net als het dier, de intensieve menshouderij niet meer aan kan. We hebben het druk, druk,
druk en zijn gejaagd, de behoefte bij werknemers aan drie- of vierdaagse werkweken wordt steeds groter, om de batterij te kunnen opladen. Steeds jongere mensen vertonen burn-out verschijnselen, het personeelsverloop bij veel bedrijven is hoog, veel jobhoppers hebben voor hun dertigste al tien verschillende banen gehad, er zijn steeds meer hartaanvallen (ook bij vrouwen) en ernstige ziektes onder jonge mensen en steeds meer mensen willen vervroegd uittreden (eindelijk rust), onbetaald verlof kunnen opnemen of een sabbatical year.
Prikkels, verplichtingen, eisen op het werk
Een van de belangrijkste problemen van onze moderne samenleving is de constante stroom van prikkels en verplichtingen. De toenemende eisen op het werk, sociale verplichtingen en digitale connectiviteit kunnen soms overweldigend zijn. Het is belangrijk om op tijd rust te nemen en even niets te hoeven. Witruimtes in je agenda te plannen.
Stress signalen op tijd herkennen
Een eerste stap naar een gezonder mentaal welzijn is het herkennen van de signalen die ons lichaam en geest geven. Als we merken dat de druk te hoog wordt, is het belangrijk om even pas op de plaats te maken. Een korte wandeling in de natuur, een paar diepe ademhalingsoefeningen of simpelweg een moment van stilte kunnen je helpen om mentaal te ontspannen. Wat ik echter vaak in de praktijk zie is dat mensen met stressklachten, als eerste het sporten, wandelen of ontspannen bezig zijn uit hun dagindeling halen omdat ze er geen tijd of energie meer voor hebben. Dan wordt alles enkel meer stressvol.
Sociale verbinding koesteren
Daarnaast is het goed om onze sociale banden te koesteren. In de drukte van het leven vergeten we soms hoe belangrijk het is om te praten en te delen. Of het nu met vrienden, familie of een professional is, het uiten van onze gedachten en gevoelens kan een enorme opluchting zijn. Het versterkt onze veerkracht en draagt bij aan een positieve mindset.
Het is begrijpelijk dat de hedendaagse maatschappij soms voelt als een intensieve menshouderij, maar door bewust te kiezen voor momenten van rust en verbinding, kunnen we ons mentale welzijn versterken. Laten we streven naar een gebalanceerd leven waarin we zorg dragen voor onszelf en de mensen om ons heen. Ook bij mensen hoort duurzaamheid op de eerste plaats te komen want net als de dieren, de natuur en het milieu houdt de mens het ook niet zo lang uit als hij wordt overvraagd. Het gaat ten koste van je lijf en je psychische gezondheid.
Reactie plaatsen
Reacties