Vrouwengezondheid: Hormonen en Onbegrepen Klachten

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 10:12
vrouw, rood, wit muur, hormonen, gezondheid

Als vrouwen ervaren we soms klachten die moeilijk te begrijpen zijn zowel voor onszelf maar ook voor de medische wereld. De klachten zijn vaak terugkerend, hebben een flinke impact op ons functioneren en gevoel van (mentaal) welzijn. Deze klachten lijken vaak samen te hangen met onze hormonen en onze hormooncyclus. Iets waar je als vrouw maar mee te dealen hebt nog los van zwangerschappen, overgang en menopauze.

Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, onrust en vermoeidheid

Een van de meest voorkomende onbegrepen klachten bij vrouwen zijn stemmingswisselingen. Soms voelen we ons opgewekt en vol energie, en op een volgend moment kunnen we ons verdrietig, prikkelbaar of angstig voelen zonder duidelijke reden. Deze emotionele achtbaan kan ons leven behoorlijk beïnvloeden en ons in verwarring brengen. Ik ben nu in de menopauze maar ik kon er tijdens mijn cyclus goed last van hebben en het had flinke invloed op mijn gevoel van welzijn en hoe ik op dat moment kon functioneren als partner, moeder of werknemer.

Een ander veelvoorkomend symptoom is vermoeidheid. Zelfs na een goede nachtrust kan je je uitgeput, somber of lusteloos voelen. Het lijkt alsof de batterijen niet helemaal wordt opgeladen, hoeveel rust je ook neemt. Deze constante vermoeidheid kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en je humeur negatief beïnvloeden.

Lichamelijke klachten; hoofdpijn, buikpijn, spierpijn of huidproblemen

Daarnaast kunnen hormonale schommelingen ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, buikpijn en spierpijn. Deze pijnen en kwalen kunnen op onverwachte momenten opduiken en ongemak bezorgen, zonder duidelijke aanleiding. Je darmen die in een keer van streek zijn of een zeurende buikpijn hebben. Je gebroken voelen ondanks dat je voldoende slaapt of rust pakt.

Hoewel deze klachten vaak als normaal worden beschouwd bij vrouwen, is het belangrijk om te erkennen dat ze ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden en onze kwaliteit van leven kunnen verminderen. Het is niet alleen "in ons hoofd", deze klachten zijn echt en verdienen serieus genomen te worden. Wat opvalt is dat vrouwen de meeste klachten rapporteren tijdens de volgende fasen in hun leven of cyclus:

  1. In de puberteit bij het op gang komen van de cyclus (vooral lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen)
  2. Voor de menstruatie, soms al een week voor of dagen er voor.
  3. Rondom de zwangerschap, vooral na de zwangerschap, tijdens het ontzwangeren.
  4. Tijdens de overgang naar de menopauze toe (vanaf 42 jaar)

Wat te doen met hormonale klachten?

Gelukkig zijn er manieren om met deze onbegrepen klachten om te gaan. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om patronen te herkennen en te begrijpen hoe deze klachten met onze menstruatiecyclus verband houden. Noteer eens een paar maanden lang je mentale en fysieke klachten en noteer daarbij je menstruatiedata. Als je merkt dat er een patroon in zit dan kan er sprake zijn van PMS of PMDD.

Om zo gezond mogelijk te blijven is het belangrijk om gezonde gewoonten zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap te hebben. Ze kunnen ons lichaam helpen in balans te blijven.

Onbegrepen klachten bij vrouwen, vaak hormonaal gerelateerd

Het is ook belangrijk om open te zijn naar zorgverleners toe over deze klachten, zelfs als ze als "normaal" worden beschouwd. Een goede communicatie met je arts kan leiden tot een beter begrip van onze symptomen en tot passende behandelingen. Aan de andere kant zijn dit soort vrouwenklachten vaak nog wel een ondergeschoven kindje in de medische wetenschap. Er is nog veel onderzoek nodig naar vrouwengezondheid als het hier over gaat. Veel medisch onderzoek is vaak gebaseerd op de man en niet zozeer op de vrouw en haar cyclus. Juist die cyclus maakt het lastiger onderzoeken.

Kortom, onbegrepen klachten bij vrouwen die vooral hormonaal gerelateerd lijken te zijn, zijn een veelvoorkomend, maar vaak over het hoofd gezien probleem. Door ze serieus te nemen en actief te zoeken naar manieren om ermee om te gaan, kunnen we onze kwaliteit van leven verbeteren en ons sterker en zelfverzekerder voelen. Wil je hier eens over komen praten en kijken wat er speelt en wat je er mee kan? Neem dan gerust contact op met mij, dan kijken we er samen naar.

Welke impact hebben onze hormonen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.