Herken jij de Traumasymptomen?

Gepubliceerd op 15 juni 2024 om 11:12
gebroken spiegel, man die op trappen zit, trauma beeld

Het komt geregeld voor in mijn praktijk dat mensen zich aanmelden met eenvoudig klinkende klachten als een angstprobleem of onrust waarvan ze niet weten waar het vandaan komt en waar dan later blijkt dat er sprake is van (ernstig) trauma. Soms komt dat omdat ze zo weinig voelen en dat ze eigenlijk erg veel trauma symptomen laten zien maar niet weten dat het hier vandaan komt. Vandaar dat ik het wel een idee vond om dit eens in een blog te beschrijven. Alles begint bij bewustmaking en 'connecting the dots'. Als je de haakjes naar het verleden kan maken dan kunnen we ook beter starten met de verwerking.

Traumasymptomen herkennen leidt tot Traumaverwerking

Trauma kan zich op vele manieren manifesteren en beïnvloedt zowel de geest als het lichaam, het zijn dus niet alleen psychische factoren waaraan je trauma kan herkennen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende traumasymptomen:

  1. Herbelevingen en Flashbacks

    • Mensen met trauma kunnen herbelevingen ervaren, waarbij ze de traumatische gebeurtenis opnieuw beleven. Dit kan gepaard gaan met intense emoties en fysieke reacties alsof het trauma opnieuw plaatsvindt. Dit kan soms uren duren en het is heel heftig voor iemand.
  2. Nachtmerries

    • Nachtmerries over de traumatische gebeurtenis zijn ook veelvoorkomend. Deze kunnen zeer levendig en verontrustend zijn, waardoor de slaap ernstig verstoord kan raken. Door een slechte kwaliteit van de slaap krijg je alleen maar meer stress en beland je in een vicieuze cirkel. Eigenlijk proberen je hersenen het trauma te verwerken maar het lukt niet.
  3. Slaapproblemen

    • Trauma kan leiden tot moeilijkheden met inslapen, doorslapen, of vroeg wakker worden. Chronische slaapproblemen kunnen vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken. Dit resulteert weer in oververmoeidheid, geen energie hebben en het niet meer aan kunnen. 
  4. Dissociatie

    • Dissociatie is een mechanisme waarbij iemand zich losmaakt van de werkelijkheid, wat kan variëren van dagdromen tot ernstige gevoelens van onwerkelijkheid, buiten de werkelijkheid staan, of zelfs geheugenverlies voor de traumatische gebeurtenis. Iemand kan de wereld ervaren als dat ze naar zichzelf kijken of vanachter glas of een bubbel. 
  5. Angst en Paniekaanvallen

    • Trauma gaat vaak gepaard met intense angst en kan leiden tot paniekaanvallen. Deze aanvallen kunnen plotseling optreden en gepaard gaan met hartkloppingen, zweten, kortademigheid en een gevoel van dreigend onheil. Het kan heel levensbedreigend aanvoelen, vaak zie je hier angst voor een hartaanval of om dood te gaan. Dit kan gepaard gaan met hyperventilatie.
  6. Depressie

    • Langdurige gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in activiteiten die vroeger plezierig waren, kunnen symptomen van depressie zijn. Dit kan ook gepaard gaan met een laag zelfbeeld en gevoelens van schuld en schaamte. Het 'je niets waard vinden' of 'vies', 'lelijk' of 'minderwaardig' vinden. De emotionele pijn kan leiden tot zelfbeschadiging.
  7. Eetstoornissen en Verslavingen

    • Trauma kan invloed hebben op eetpatronen, wat kan leiden tot eetstoornissen zoals anorexia, boulimia of eetbuistoornis. Veranderingen in eetgewoonten worden vaak gebruikt als copingmechanisme om met de emotionele pijn om te gaan. Dit geldt ook voor verslavingsgedrag. Het zijn vluchtmechanismen, weg van de emotionele pijn. Verdoven en vermijden.
  8. Emotionele Numbness

    • Mensen kunnen een gevoel van emotionele verdoofdheid ervaren, waarbij ze moeite hebben om emoties te voelen of te uiten. Dit kan leiden tot isolatie en problemen in relaties. Ze kunnen vaak slecht bij hun gevoelens komen. Hun brein houdt 'de veiligheidspal' hier op omdat ze anders zich overspoeld zouden kunnen gaan voelen en dan kan je niet meer functioneren zoals nodig is.
  9. Hypervigilantie, Onrust en Wantrouwen

    • Dit is een staat van constante waakzaamheid en het gevoel altijd op je hoede te moeten zijn. Dit kan zich uiten in overmatige schrikreacties en het voortdurend scannen van de omgeving op mogelijke gevaren. Er is vaak wantrouwen naar anderen of specifieke andere mensen. Mensen worden als gevaarlijk, slecht of onbetrouwbaar en onvoorspelbaar ervaren.
  10. Vermijdingsgedrag en Triggers

    • Mensen met trauma vermijden vaak plaatsen, mensen, en situaties die hen aan het trauma herinneren. Dit kan leiden tot isolatie en het vermijden van dagelijkse activiteiten. Dit doen ze om niet getriggerd en geprikkeld te raken door hun omgeving of door anderen die in relatie staan tot trauma herinneringen. 

Het herkennen van deze symptomen is belangrijk voor het krijgen van de juiste hulp. Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen, is het goed om professionele hulp te zoeken. Therapieën zoals EMDR therapie, traumatherapie en ACT kunnen effectief zijn in het behandelen van trauma en het verbeteren van je welzijn en hoe je je in je dagelijks leven staande kan houden.

Wil je graag hulp? Neem dan contact met mij op.

Symptoms of C-PTSD (Complex Trauma) Engelstalig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.