Waarom de kwaliteit van de Geestelijke Gezondheidszorg zo belangrijk is

Gepubliceerd op 17 oktober 2024 om 12:48
praktijkruimte, therapie, psycholoog, therapeut, geestelijke gezondheid

In de reguliere GGZ zien psychologen en therapeuten vaak veel meer cliënten op een dag dan ideaal is voor het leveren van persoonlijke zorg. Dit kan ertoe leiden dat therapie steeds meer lijkt op "lopende band werk". Het tempo ligt hoog, de tijd voor reflectie is beperkt en de therapeut heeft weinig ruimte om dieper in te gaan op wat een cliënt zegt en écht nodig heeft. Er wordt via voorgeschreven behandelprotocollen gewerkt en er is weinig tot geen ruimte om daarvan af te wijken i.v.m. de eisen van de zorgverzekeraar als het gaat om vergoede zorg in de reguliere basisverzekering.

Een cliënt over het verschil met de GGZ

Vandaag vroeg een cliënt me hoeveel cliënten ik op een dag zie. Toen ik antwoordde dat ik er maximaal vijf doe, gaf hij meteen aan dat hij dat verschil merkte met zijn ervaringen in de GGZ. Daar voelde hij zich vaak een nummer, werd hij volgens een vast protocol op een strakke manier behandeld en was er weinig ruimte voor zijn eigen verhaal. Bij mij had hij eindelijk het gevoel dat er écht naar hem geluisterd werd, dat zijn situatie begrepen werd, en dat de therapie afgestemd was op zijn specifieke behoeften en klachten. Ik was er voor hem. Dit soort feedback bevestigt waarom ik kies voor kwaliteit, verbinding en persoonlijke aandacht, in plaats van kwantiteit.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het wordt steeds drukker in de geestelijke gezondheidszorg, en hierdoor kiezen veel instellingen ervoor om zoveel mogelijk cliënten per dag te zien. Dit betekent dat psychologen en/of therapeuten soms wel 8 tot 10 cliënten per dag hebben. Helaas gaat dit vaak ten koste van de kwaliteit van de zorg. De therapeut heeft minder tijd om echt te luisteren en zich volledig in te leven in de unieke situatie van de cliënt.

Door bewust te kiezen voor een maximaal aantal van vijf cliënten per dag, kan ik de tijd nemen om diep in te gaan op het verhaal van de cliënt, kan ik ogenschijnlijk onbelangrijke details uitvragen die later veel belangrijker bleken dan gedacht. 

Verbinding en persoonlijke aandacht

Een effectieve therapie is gebouwd op vertrouwen en verbinding. Dit vraagt om tijd en aandacht. Wanneer een therapeut meerdere cliënten in een te korte tijd moet helpen, is er simpelweg minder ruimte om deze verbinding op te bouwen. De gesprekken kunnen vluchtig voelen en vaak mis je diepgang. Mensen voelen zich dan al snel een nummer en geven aan dat ze er niet zoveel aan hebben gehad of ze hebben zich niet begrepen gevoeld.

Door mijn beperkte aantal cliënten per dag kan ik me volledig focussen op elke sessie, na de sessie neem ik een half uur de tijd om mijn rapportage te maken zodat ik alles er in heb staan wat belangrijk was en hoe we verder gaan. We hebben samen de tijd om te reflecteren, emoties te verkennen en inzichten op te doen zonder het gevoel te hebben te moeten haasten. Ik luister echt naar iemand en stem mijn benadering af op wat die persoon nodig heeft. Niet op wat de zorgverzekeraar voorschrijft, die vrijheid heb ik gelukkig als vrijgevestigd therapeut. 

Maatwerk voor persoonlijke groei

Iedere cliënt is anders. Iedereen heeft unieke uitdagingen, ervaringen en doelen. Daarom is maatwerk essentieel in therapie. Als je te maken hebt met stress, angst of relatieproblemen, heb je niet alleen behoefte aan een "quick fix". Je wilt een therapeut die je begrijpt en oplossingen biedt die passen bij jouw leven.

In mijn praktijk zorg ik ervoor dat elke sessie is afgestemd op de persoonlijke behoeften van een cliënt. Omdat ik minder cliënten op een dag zie, heb ik de ruimte om me volledig te concentreren op het creëren van een persoonlijk behandelplan. Ik kan snel schakelen met interventies en methodieken als ik merk dat iets niet werkt of te weinig resultaat oplevert. Ik kan maatwerk leveren dat past bij die specifieke situatie van een cliënt, in plaats van een standaard behandelprotocol te volgen. Dit geeft veel betere resultaten heb ik gemerkt. 

Een bewuste keuze

De keuze om maximaal vijf cliënten per dag te zien, is bewust. Dit stelt mij in staat om de kwaliteit van mijn zorg te waarborgen en ervoor te zorgen dat elke cliënt de aandacht en tijd krijgt die nodig is voor echte vooruitgang. Geen gehaaste sessies, geen "lopende band werk", maar zorgvuldige, doordachte en persoonlijke therapie. Geestelijke gezondheid verdient de tijd en aandacht die het nodig heeft anders werkt het niet goed (genoeg). Kwaliteit, verbinding en maatwerk staan bij mij daarom voorop en ik zal ze altijd hoog in het vaandel houden.

Heb jij het gevoel dat er naar je geluisterd wordt in je therapie?Als je op zoek bent naar persoonlijke aandacht en zorg die écht bij jou past, neem dan contact op. Samen kijken we wat jij nodig hebt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.