Jeugdtrauma's zijn gebeurtenissen uit het verleden die diepe emotionele littekens achterlaten. Ze kunnen variëren van fysieke mishandeling en verwaarlozing tot emotionele verwaarlozing, en zelfs getuige zijn van huiselijk geweld of verslaving binnen het gezin. Deze ervaringen kunnen een langdurige impact hebben op iemands leven en welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat jeugdtrauma is, hoe je het kunt herkennen en welke invloed het kan hebben op je leven.
Wat is jeugdtrauma?
Jeugdtrauma verwijst naar negatieve en schadelijke ervaringen die zich voordoen tijdens de kindertijd. Dit kunnen eenmalige gebeurtenissen zijn of langdurige situaties die een tijdlang zo doorgingen. Voorbeelden zijn:
- Fysieke mishandeling: Lichamelijke agressie, zoals slaan, knijpen of schoppen.
- Emotionele mishandeling: Verbaal geweld, constante kritiek, vernedering of het negeren van emoties van het kind.
- Verwaarlozing: Onvoldoende zorg, aandacht en basisbehoeften zoals voedsel, medische zorg, kleding en onderdak.
- Seksueel misbruik: Ongepaste seksuele handelingen met een kind of incest.
- Getuige zijn van geweld: Het getuige zijn van huiselijk geweld tussen ouders of verzorgers.
- Ouderlijke scheiding: Een echtscheiding of scheiding van ouders kan ook traumatisch zijn voor een kind als de ouders er een vechtscheiding van maken en/of elkaar zwart maken of het kind onder druk zetten om te kiezen (loyaliteitsconflict, ouderverstoting).
Hoe herken je jeugdtrauma?
Het herkennen van jeugdtrauma kan soms lastig zijn, omdat de symptomen variëren van persoon tot persoon. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen die kunnen duiden op jeugdtrauma:
- Emotionele problemen: Angst, depressie, stemmingswisselingen en intense emotionele reacties of problemen met emotieregulatie.
- Gedragsveranderingen: Teruggetrokkenheid, agressie, woede-uitbarstingen of zelfdestructief gedrag.
- Lichamelijke klachten: Hoofdpijn, vaak ziek zijn, buikpijn, slaapproblemen zonder duidelijke medische oorzaak.
- Relatieproblemen: Moeite met vertrouwen, hechtingsproblemen en moeite met intieme relaties.
- Zelfbeeld: Laag zelfbeeld, gevoelens van schuld of schaamte, gebrek aan zelfvertrouwen.
- Verslavingsgedrag: Gebruik van alcohol, drugs of andere verslavingen als een manier om met pijn of onrust om te gaan.
Wat voor impact heeft Jeugdtrauma op je leven?
Jeugdtrauma kan een diepgaande invloed hebben op verschillende aspecten van iemands leven, waaronder:
- Mentaal welzijn: Het kan leiden tot langdurige emotionele problemen en psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Niet zelden krijgen kinderen of jong volwassenen DSM labels als ADHD of Borderline terwijl er sprake is (geweest) van jeugdtrauma.
- Fysieke gezondheid: Trauma kan de lichamelijke gezondheid beïnvloeden, waardoor het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, problemen met het immuunsysteem en diabetes toeneemt.
- Relaties: Het kan moeilijk zijn om vertrouwen op te bouwen en intieme relaties te onderhouden. Er is vaak sprake van hechtingsproblemen en relatieproblemen zoals verlatingsangst, jaloezie en controle, bindingsangst of agressie in de relatie.
- Zelfontplooiing: Het kan iemands potentieel belemmeren en levensdoelen bemoeilijken. Soms is er sprake van zelfsabotage of faalangst.
Het goede nieuws is dat jeugdtrauma behandeld kan worden. Professionele hulp, zoals therapie kan mensen helpen goed om te gaan met de gevolgen van trauma en genezing en het herstel bevorderen.
Hulp en therapie bij jeugdtrauma
Het begrijpen en herkennen van jeugdtrauma is cruciaal om de impact ervan op het leven van een persoon te kunnen aanpakken. Als je vermoedt dat je of iemand die je kent, te maken heeft met jeugdtrauma, zoek dan hulp. Het herstelproces kan uitdagend zijn, maar met de juiste ondersteuning is genezing mogelijk. Je hoeft het niet alleen te doen.
Wil je meer informatie of hulp, neem dan contact met mij op!
Reactie plaatsen
Reacties