Waarom relaties kunnen veranderen in een Broer Zus relatie.

Gepubliceerd op 6 september 2024 om 00:16
broer zus relatie, afstandelijkheid in relatie, gebrek aan seks,

Er zijn verschillende redenen waarom koppels na verloop van tijd in een relatie terechtkomen die meer aanvoelt als een broer-zus relatie, en waarbij de seksuele aantrekkingskracht afgenomen is. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel in lange relaties en heeft te maken met zowel psychologische als biologische factoren:

1. Vertrouwdheid en routine

  • In het begin van een relatie is alles nieuw en spannend, en dit stimuleert verlangen en seksuele aantrekkingskracht. Na verloop van tijd raken partners echter gewend aan elkaar, wat kan leiden tot een gevoel van voorspelbaarheid en routine. Vertrouwdheid kan de seksuele spanning verminderen omdat er minder mysterie en uitdaging is. Routine kan leiden tot verveling of voorspelbaarheid.

2. Verandering in prioriteiten

  • Naarmate relaties langer duren, verschuift de focus vaak van passie en seks naar andere aspecten van het leven, zoals carrière, kinderen, huishouden en financiën. Deze verantwoordelijkheden kunnen het moeilijk maken om tijd en energie te vinden voor intimiteit.
  • De relatie kan meer gaan draaien om praktische samenwerking dan om romantische connectie, waardoor partners elkaar als "teamgenoten" of "vrienden" gaan zien in plaats van geliefden.

3. Verminderde hormonen en seksuele opwinding

  • Biologisch gezien neemt de productie van bepaalde hormonen, zoals dopamine en oxytocine, af na de eerste intense fase van verliefdheid. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het gevoel van opwinding en seksuele aantrekking. Naarmate de relatie stabiliseert, neemt de hormonale impact af, wat de passie kan verminderen.
  • Ook kunnen hormonale veranderingen, zoals een afname van testosteron (bij zowel mannen als vrouwen), invloed hebben op het libido en de seksuele interesse. De overgang bij de vrouw wil hierin ook nog wel eens roet in het eten gooien.

4. Verschillende verwachtingen van liefde en intimiteit

  • Mensen hebben verschillende verwachtingen van liefde en intimiteit. Voor sommigen betekent liefde in de loop van de tijd meer emotionele nabijheid en minder lichamelijke passie. Dit kan leiden tot een dynamiek die meer gebaseerd is op vriendschap en emotionele steun dan op seksuele aantrekkingskracht.
  • Als een van de partners andere verwachtingen heeft over wat liefde zou moeten zijn, kan dit leiden tot een gevoel van vervreemding en een gebrek aan verlangen.

5. Onuitgesproken conflicten en emoties

  • Emotionele afstand kan ontstaan door onopgeloste conflicten, wrok of frustratie. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van emotionele intimiteit, wat vaak hand in hand gaat met een afname van seksuele intimiteit.
  • Soms hebben koppels moeite om hun gevoelens of verlangens openlijk te communiceren, wat leidt tot afstand in de relatie. Deze emotionele afstand vertaalt zich vaak naar minder seksuele aantrekkingskracht.

6. Gezondheids- en levensstijlveranderingen

  • Gezondheidsproblemen, stress, en veranderingen in het lichaam door veroudering kunnen ook invloed hebben op de seksuele aantrekkingskracht. Chronische vermoeidheid, mentale gezondheidsproblemen of hormonale schommelingen kunnen allemaal bijdragen aan een verminderd libido.

7. Angst voor afwijzing of kwetsbaarheid

  • In lange relaties kan er een angst ontstaan om kwetsbaar te zijn of afgewezen te worden, vooral als er eerder in de relatie sprake is geweest van afwijzing. Partners kunnen zich terugtrekken om emotionele pijn te vermijden, wat resulteert in een meer platonische relatie.

8. Te veel nabijheid

  • Paradoxaal genoeg kan te veel nabijheid en afhankelijkheid van elkaar soms het verlangen verminderen. Als partners constant samen zijn en alles delen, kan dit de spanning die vaak nodig is voor seksuele aantrekking verminderen. Afstand en zelfstandigheid kunnen juist belangrijk zijn voor het behoud van passie in een relatie.

Hoe kan dit veranderen?

Hoewel het normaal is dat de intensiteit van seksuele aantrekkingskracht fluctueert in lange relaties, is het mogelijk om dit te herstellen of te verbeteren. Belangrijk is om actief te blijven werken aan de relatie, open te communiceren over verlangens en behoeften, en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen samen. Zowel emotionele als fysieke intimiteit kunnen worden verbeterd door bewust te investeren in elkaar en de relatie.

Wil je hiervoor relatietherapie? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Why she isn't in the mood anymore? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.