Leven vanuit je hoofd: waarom je je emoties niet moet negeren

Gepubliceerd op 24 september 2024 om 07:04
overdenken, voelen of denken, uitkijk

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je alles met je hoofd probeert op te lossen? Je denkt, analyseert en blijft maar piekeren, in de hoop dat het antwoord vanzelf komt. Dit is zo’n typische valkuil waar veel van ons in vallen: we leven te veel vanuit onze ratio. Maar onze gedachten alleen geven niet altijd de antwoorden die we nodig hebben. Sterker nog, door alleen te vertrouwen op je hoofd, mis je vaak wat er echt aan de hand is.

We leven in een wereld waarin we gewend zijn om vooral te denken. Logisch ook, want rationeel zijn is nuttig. Je hebt het nodig om je werk te doen, je leven te plannen en problemen op te lossen. Maar als je alleen maar bezig bent met denken, raak je los van je gevoel. En dat is waar het mis kan gaan. Want veel van de dingen die je meemaakt, raken je op een dieper niveau. Je voelt verdriet, pijn, of juist blijdschap en verbinding – en die emoties laten zich niet zomaar in hokjes stoppen.

Wat je meemaakt kleurt je leven

De dingen die je in je leven meemaakt, beïnvloeden hoe je je voelt en hoe je naar de wereld kijkt. Denk aan moeilijke ervaringen zoals een scheiding, het verlies van een dierbare, of een stressvolle periode op je werk. Het zijn momenten die je raken en die sporen achterlaten. En die sporen verdwijnen niet zomaar, hoe graag je ook zou willen.

Veel psychische klachten kunnen niet los worden gezien van deze gebeurtenissen. Misschien herken je het wel: je blijft maar last houden van angsten, of je voelt je somber zonder duidelijke reden. Dan ligt de oorzaak vaak dieper. Wat we vaak doen is onze emoties wegstoppen, omdat we denken dat we het gewoon "moeten oplossen" of "sterk moeten blijven". Maar hoe harder je probeert te negeren wat je voelt, hoe meer het zich opbouwt.

Je emoties erkennen

Je kunt psychische klachten niet altijd alleen maar met je verstand oplossen. Het is belangrijk om te erkennen wat je voelt en dat serieus te nemen. Je emoties zijn er niet voor niets. Ze zijn signalen van wat er in jou leeft en wat aandacht nodig heeft. Misschien voelt het ongemakkelijk om echt stil te staan bij je pijn of verdriet, maar juist door dat te doen geef je jezelf de ruimte om te helen.

Het is niet makkelijk, dat geef ik toe. Maar het loont om meer vanuit je gevoel te gaan leven in plaats van alleen je hoofd. Dit betekent niet dat je je verstand moet uitschakelen – absoluut niet! Het gaat om het vinden van balans tussen denken en voelen. Door aandacht te geven aan beide kun je op een gezondere manier omgaan met de uitdagingen die het leven op je pad brengt.

Je relatie met jezelf en de wereld

Hoe je omgaat met wat je meemaakt, bepaalt uiteindelijk ook hoe je je voelt in je leven. Als je blijft rennen, altijd maar doorgaat en niet stil durft te staan bij wat je ervaart, loop je het risico dat je jezelf kwijtraakt. Je verliest het contact met wat je echt nodig hebt. En dat kan ervoor zorgen dat je je ongelukkig voelt, zelfs als je "rationeel" gezien niets te klagen hebt.

Het is nooit te laat om een nieuwe manier te leren om met jezelf en je emoties om te gaan. Ook al ben je misschien gewend om alles vanuit je hoofd te benaderen, je kunt nog steeds leren om meer naar je gevoel te luisteren. En geloof me, dat maakt een wereld van verschil.

Dus, de volgende keer dat je merkt dat je vastloopt in je gedachten, neem eens een moment om stil te staan bij wat je voelt. Misschien vind je daar wel het antwoord dat je al die tijd zocht. Dit is een kleine uitnodiging om niet alleen vanuit je ratio te leven, maar ook vanuit je gevoel. Je verdient het om volledig aanwezig te zijn, zowel in je hoofd als in je hart.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.