Traumasensitief werken; wat is het en waarom is het belangrijk?

Gepubliceerd op 27 september 2024 om 06:12
traumasensitief werken, vuur vonken

Ik werk traumasensitief. Dat betekent dat ik goed let op de impact die trauma kan hebben op je gedachten, gevoelens en gedrag. Trauma is iets dat je leven kan beheersen, vaak zonder dat je het doorhebt. Maar door dit te erkennen, kunnen we samen werken aan herstel in een veilige en begripvolle omgeving.

Wat is traumasensitief werken?

Traumasensitief werken houdt in dat ik er rekening mee houd dat trauma diepgeworteld is in je systeem. Het is niet alleen iets dat je mentaal meedraagt, maar ook fysiek. Je lichaam en geest kunnen snel in een overlevingsstand schieten als je getriggerd wordt door iets dat je aan vroeger herinnert. Deze reacties zijn vaak niet bewust, maar automatische overlevingsmechanismen. We focussen daarom op het creëren van een veilige omgeving waarin je die automatische reacties beter kunt begrijpen en hanteren.

Waarom is veiligheid zo belangrijk?

Veiligheid is de basis van alles. Als je trauma hebt meegemaakt, voel je je vaak onveilig, ook al is er rationeel gezien geen directe dreiging. Het is belangrijk dat je je emotioneel en fysiek veilig voelt tijdens de therapie. Dit betekent dat we alles stap voor stap doen, in jouw tempo. Niets wordt geforceerd en er is altijd ruimte om even een pauze te nemen of stil te staan bij wat je voelt.

Ik luister zonder oordeel en creëer een plek waar je kunt zijn wie je bent, zonder druk om te voldoen aan verwachtingen. Deze veiligheid is cruciaal om jouw helingsproces op gang te brengen.

Herken de signalen van trauma

Mensen die trauma hebben meegemaakt, ervaren vaak klachten zonder dat ze weten dat deze met hun verleden te maken hebben. Denk aan snel overstuur raken, je continu gespannen voelen, of juist heel erg controle willen houden over situaties. Dit zijn geen bewuste keuzes, maar manieren om te overleven. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, zodat je beter begrijpt waarom je reageert zoals je doet.

Door te erkennen waar jouw reacties vandaan komen, kun je weer meer grip krijgen op je eigen leven. Het begrijpen van je triggers en emoties geeft je ruimte om hier op een gezondere manier mee om te gaan.

Het reguleren van emoties

Een belangrijk onderdeel van traumasensitief werken is het leren reguleren van je emoties. Trauma kan ervoor zorgen dat emoties overweldigend zijn. Je schiet bijvoorbeeld snel in paniek of woede, zonder dat je weet hoe je dat kunt stoppen. Samen werken we aan technieken om je emoties beter te reguleren. Dit kan door ademhalingsoefeningen, mindfulness of andere methoden die je helpen kalm te blijven in moeilijke situaties.

Ik leer je hoe je weer controle kunt krijgen over je emoties, zonder dat ze je overweldigen. Dit is een belangrijk onderdeel van je herstel en helpt je om rust te vinden in je dagelijkse leven.

Vertrouwen opbouwen

Het opbouwen van vertrouwen is een van de belangrijkste aspecten van traumasensitief werken. Als je trauma hebt ervaren, is het vaak lastig om anderen te vertrouwen. Dit begrijp ik maar al te goed. Daarom neem ik de tijd om samen een vertrouwensband op te bouwen. Niets hoeft snel of geforceerd te gaan. Jij bepaalt het tempo, en we gaan pas verder als jij je daar goed bij voelt.

Het doel is dat jij je gezien en gehoord voelt. Vertrouwen opbouwen kost tijd, maar het is de basis voor echte heling.

Waarom traumasensitief werken bij Minerva Therapie?

Traumasensitief werken draait niet alleen om het oplossen van klachten, maar om het zien van jou als compleet persoon. Jij bent meer dan je trauma, en samen kijken we naar hoe jij je trauma kan verwerken en sterker in het leven kan staan. Het is mijn doel om je een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin jij jezelf kunt zijn, en waar er ruimte is voor jouw emoties en ervaringen.

Wil je meer weten over mijn werkwijze of ontdekken hoe ik je kan helpen? Neem dan gerust contact met me op. Samen kunnen we werken aan jouw herstel, stap voor stap, op een manier die voor jou goed voelt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.