Burn-out bij jongvolwassenen: Hoe ontstaat het en wat kan je er aan doen?

Gepubliceerd op 23 januari 2025 om 16:31
jonge man burnout, vermoeid, met hoofd op hand

Steeds meer jonge mensen kampen met een burn-out. Misschien herken je het wel: de druk om te presteren op school, een goede baan te vinden, sociale verplichtingen bij te houden en ondertussen ook nog te genieten van het leven. Het lijkt soms alsof alles tegelijk moet, en dat kan overweldigend zijn. Maar wat is een burn-out precies, hoe ontstaat het, en vooral: wat kun je eraan doen?

Wat is een burn-out?

Een burn-out is meer dan alleen moe zijn. Het is een toestand van extreme uitputting, veroorzaakt door langdurige stress. Je voelt je leeg, opgebrand en niet meer in staat om te functioneren zoals je gewend bent. Veel jonge mensen die een burn-out hebben, voelen zich ook emotioneel uitgeput en hebben vaak last van negatieve gedachten over zichzelf en de toekomst.

Hoe ontstaat een burn-out bij jonge mensen?

Voor jonge mensen komt een burn-out vaak voort uit een combinatie van factoren, zoals:

  1. Druk om te presteren
    Er wordt van alles verwacht: goede cijfers halen, een interessante baan vinden, fit blijven, een bruisend sociaal leven leiden, en misschien ook nog duizenden volgers op social media verzamelen. En bij jonge gezinnen is de druk om te werken in combinatie met een jong gezin helemaal groot. Deze prestatiedruk kan overweldigend worden.

  2. Sociale media
    Vergelijkingen met anderen spelen een grote rol. Op Instagram lijkt het leven van anderen perfect, en dat kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je altijd tekortschiet. Hierbij komt ook nog wel eens de FOMO om de hoek kijken. De fear of missing out.

  3. Gebrek aan rustmomenten
    Veel jonge mensen nemen weinig tijd om echt te ontspannen. Je bent altijd ‘aan’, of het nu voor school, werk, of sociale verplichtingen is. Dat kan ervoor zorgen dat je stress zich blijft opstapelen.

  4. Perfectionisme
    Het idee dat alles wat je doet perfect moet zijn, kan je energie opslurpen. Perfectionisme geeft een constante interne druk die moeilijk te doorbreken is. Soms denken mensen dat perfectionisme iets 'goeds' is maar dat is het niet. Het is iets wat jezelf en anderen veel stress geeft.

  5. Gebrek aan balans
    Studie, werk, en sociale verplichtingen kunnen ervoor zorgen dat er weinig tijd overblijft voor jezelf. Die balans vinden is lastig, zeker als je jong bent en nog bezig bent om te ontdekken wat werkt.

Wat zijn de symptomen?

De signalen van een burn-out kunnen verschillen per persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn:

  • Extreme vermoeidheid die niet weggaat, ook niet na voldoende slaap.
  • Concentratieproblemen, zoals moeite om te focussen op je werk of studie.
  • Emotionele uitputting, waardoor je sneller huilt of je prikkelbaar voelt.
  • Fysieke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn of een opgejaagd gevoel.
  • Minder plezier in dingen waar je vroeger van genoot.

Wat kun je eraan doen?

Het belangrijkste bij een burn-out is om niet door te blijven gaan, maar juist rust te nemen en te kijken wat jij nodig hebt. Hier zijn een paar stappen die kunnen helpen:

  1. Praat erover
    Blijf niet met je gevoelens rondlopen, maar deel ze met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, familielid of een professionele hulpverlener zijn.

  2. Stel prioriteiten
    Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Kijk kritisch naar je to-do lijst en maak keuzes. Wat is nu echt belangrijk?

  3. Zorg voor balans
    Plan niet alleen verplichtingen, maar ook tijd voor jezelf in. Ga sporten, wandelen of doe iets anders waar je energie van krijgt.

  4. Beperk sociale media
    Een social media-pauze kan je helpen om minder druk van buitenaf te voelen en je eigen tempo te vinden.

  5. Vraag om hulp
    Soms is professionele begeleiding nodig om een burn-out te overwinnen. Therapie kan je helpen om je grenzen te leren kennen en beter om te gaan met stress.

Hulp nodig?

Als je denkt dat je tegen een burn-out aan zit of er middenin zit, blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Ik kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw situatie en samen kunnen we werken aan een plan om je weer beter te voelen. Neem gerust contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.