Er was eens een man genaamd Bas. Bas was iemand die alles altijd goed wilde doen. Maar soms voelde hij zich onbegrepen en kon hij onredelijk kwaad worden. Als iemand hem pijn deed of onrecht aandeed, kroop er een boosheid in hem die hij niet los kon laten en die hem soms bijna verteerde. Hij werd dan zo kwaad dat hij anderen in zijn omgeving afblafte en pijn deed. Hij reageerde agressief op zijn partner, zijn kinderen en ook moesten zijn collega's het soms ontgelden.
Op een dag liep Bas door het bos en kwam hij een oude wijze vrouw tegen. De oude vrouw zat bij een klein vuurtje waar ze zich aan warmde en keek Bas onderzoekend aan. "Waarom kijk je zo somber?" vroeg ze. Bas dacht wat heb ik te verliezen en zuchtte diep. "Ik ben boos. Iemand heeft mij iets aangedaan, en ik kan het maar niet vergeten."
De vrouw pakte een paar kooltjes met een schepje uit het vuur en hield ze omhoog en zei "kijk dit is je boosheid en je kan het vasthouden. Hier, pak aan en hou ze zo lang mogelijk vast." Bas aarzelde, maar zijn nieuwsgierigheid won het van zijn angst. Hij pakte de kooltjes voorzichtig vast. Eerst voelde het warm, maar al snel werd de hitte ondraaglijk. Zijn hand begon te branden, en uiteindelijk liet hij ze vallen en schreeuwde van de pijn.
"Waarom doe je dat?" vroeg Bas boos. De vrouw glimlachte zacht. "Precies. Waarom pak je ze aan en waarom hou je ze zo lang vast? Als je de boosheid ervaart en zo lang vasthoudt, is het jouw keuze en doe je je steeds meer pijn" zei ze. "Je kan boos worden maar jij bent degene die verbrandt. Hoe langer je ze vasthoudt, hoe meer je jezelf schaadt."
Die woorden bleven bij Bas hangen. Hij dacht aan al die keren dat hij zich vastklampte aan zijn woede als hij vond dat hem onrecht werd aangedaan, terwijl hij anderen de schuld gaf. Maar in werkelijkheid was hij degene die leed en dagen soms maandenlang boos bleef.
Vanaf die dag besloot Bas te veranderen. Het was niet makkelijk. Elke keer als hij de boosheid voelde opborrelen, herinnerde hij zich de gloeiende kooltjes en stelde hij zichzelf de vraag: "Wil ik mezelf pijn blijven doen of laat ik het los en ga ik verder om er iets aan te doen?"
Hij begon manieren te zoeken om makkelijker los te laten.
Advies bij boosheid en woede
Als je merkt dat boosheid, wrok of gevoelens van wraak je leven beheersen, weet dan dat je niet alleen bent. Het is normaal om die emoties te voelen, maar je hoeft ze niet vast te houden. Therapie kan je helpen om te leren loslaten. Met name EMDR is een krachtige methode die ook een protocol heeft om woede, wrok en wraak te behandelen. Neem contact met me op als je meer wilt weten of samen wilt kijken naar wat jij nodig hebt.
Laat boosheid niet langer jouw kooltje zijn. Laat los, en geef jezelf de vrijheid om te helen.
Reactie plaatsen
Reacties