Waarom mensen met Angstige en Vermijdende Hechtingsstijlen vaak samengaan

Gepubliceerd op 22 juni 2024 om 06:25
koppel, hechtingsstijl, angstig, vermijdend, knipperlichtrelatie

Onlangs was dit onderwerp van gesprek in mijn consulten tijdens de relatietherapie. Waarom trekken mensen met een angstige hechtingsstijl vaak partners met een vermijdende hechtingsstijl aan en vice versa?

Hechtingsstijlen vormen de basis van hoe we emotionele verbindingen aangaan en onderhouden in relaties. Mensen met verschillende hechtingsstijlen kunnen zich vaak tot elkaar aangetrokken voelen, en een veelvoorkomende combinatie is die tussen mensen met een angstige hechtingsstijl en mensen met een vermijdende hechtingsstijl.

Wat zijn angstige en vermijdende hechtingsstijlen?

  • Angstige hechtingsstijl: Mensen met een angstige hechtingsstijl hebben vaak moeite met het reguleren van hun emoties binnen relaties. Ze verlangen intens naar intimiteit en bevestiging van hun partner, maar kunnen tegelijkertijd bang zijn om in de steek gelaten te worden (verlatingsangst). Dit kan leiden tot zorgen over de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van hun partner, angst voor verlies en controle en/of jaloezie.

  • Vermijdende hechtingsstijl: Aan de andere kant hebben mensen met een vermijdende hechtingsstijl de neiging om emotionele nabijheid te vermijden en benadrukken ze onafhankelijkheid. Ze kunnen moeite hebben met het delen van emoties en intieme gedachten, wat kan leiden tot afstandelijk, afwijzend en vermijdend gedrag in relaties.

Waarom worden ze aangetrokken tot elkaar?

  • Complementaire behoeften: De dynamiek tussen mensen met deze hechtingsstijlen kan elkaar aanvullen op een paradoxale manier. De angstige hechtingsstijl zoekt vaak naar meer verbinding en bevestiging, terwijl de vermijdende hechtingsstijl ruimte nodig heeft en zichzelf liever beschermt tegen te veel afhankelijkheid.

  • Familiaire patronen: Sommige psychologen suggereren dat mensen onbewust geneigd zijn tot relaties die doen denken aan hun vroege hechtingservaringen met ouders of verzorgers. Dit kan betekenen dat iemand met een angstige hechtingsstijl zich aangetrokken voelt tot iemand die afstandelijk is, omdat dit bekend en vertrouwd aanvoelt, zelfs als het ook uitdagend kan zijn.

  • Interactiepatronen: In relaties tussen mensen met deze hechtingsstijlen kunnen er cycli van toenadering en afstand ontstaan. De angstige partner kan meer nadruk leggen op het verlangen naar nabijheid, terwijl de vermijdende partner meer neigt naar zelfbescherming door afstand te creëren. Dit kan leiden tot spanningen, maar ook tot een soort van evenwicht waar beide partners zich op een bepaald niveau comfortabel bij voelen. Je krijgt dan de zogenaamde Knipperlichtrelatie

Het begrijpen van hechtingsstijlen in relaties

Mensen met een angstige hechtingsstijl en mensen met een vermijdende hechtingsstijl kunnen vaak onbewust worden aangetrokken tot elkaar. Dit komt doordat hun hechtingsstijlen elkaar kunnen aanvullen op een manier die, hoewel complex, toch een soort van emotionele familiariteit biedt. Voor iemand met een angstige hechtingsstijl, kan iemand met een vermijdende hechtingsstijl de neiging hebben om afstand te houden of zich terug te trekken, wat de angstige persoon kan versterken. Dit herinnert hen aan hun angst om verlaten te worden en kan hun behoefte aan nabijheid vergroten.

Aan de andere kant kan voor iemand met een vermijdende hechtingsstijl de angstige hechtingsstijl van hun partner hen de kans geven om hun eigen onafhankelijkheid te behouden, omdat de angstige partner mogelijk meer geneigd is om de verbinding te zoeken en de leiding te nemen in het onderhouden van de relatie.

Bewust zijn van je hechtingsstijl en die van je partner

Het bewustzijn van je eigen hechtingsstijl en die van je partner kan helpen om de dynamiek in je relatie beter te begrijpen en te verbeteren. Het kan ook bijdragen aan een grotere empathie en meer begrip voor elkaars behoeften. Communicatie, zelfreflectie en professionele begeleiding kunnen nuttige stappen zijn om een gezonde relatie te krijgen, ongeacht de hechtingsstijl van jou en je partner.

Hechtingsstijlen zijn diepgeworteld en kunnen moeilijk te veranderen zijn, maar met begrip en geduld kunnen partners leren om elkaars behoeften beter te respecteren en tegemoet te komen, wat kan leiden tot een betere relatie. Relatietherapie kan daar bij helpen om elkaar beter te begrijpen en beter op elkaar in te spelen in plaats van elkaars pijnpunten telkens te raken.

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

Why do anxious and avoidant attachmentstyles attracts? (English)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.